Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Strömförbrukning olika typer av avfuktare
Detta påverkar elförbrukningen
Så sänker du elförbrukningen

Hur mycket el drar en avfuktare

Elförbrukningen med en avfuktare påverkas av flera faktorer och en generell siffra är därför svår att ta fram. Det finns dock vissa avfuktare som drar mindre energi än andra, och knep du kan ta till som påverkar den totala energiförbrukningen.

Så mycket ström drar avfuktare för vind och krypgrund

Lägst energiförbrukning har en termisk avfuktare eller en hygrodynamisk avfuktare från TrygghetsVakten. Den låga energiförbrukningen beror på smart teknik som ser till att avfuktaren endast arbetar vid behov vilket sänker elförbrukningen avsevärt.

Med TrygghetsVakten Vind Classic brukar energiförbrukningen ligga mellan 200-400 kWh på år på en vind på 90 kvm. En krypgrundsavfuktare från TrygghetsVakten drar i genomsnitt 7 kWh per år och kvm. Den totala energiförbrukningen varierar dock beroende på storleken på utrymmet och hur omfattande fuktproblemet är. Energiförbrukningen med en sorptionsavfuktare som används i samma utrymme kan vara upp till fem gånger så hög.

»Utforska TrygghetsVakten

Energiförbrukning med kondensavfuktare och luftavfuktare

Elförbrukningen med en kondensavfuktare beror till stor del på vilken kapacitet du väljer på avfuktaren. En svagare avfuktare drar mindre energi men behöver arbeta under längre intervaller, för att avlägsna samma mängd fukt som en starkare avfuktare. För att få en låg energiförbrukning är det därför alltid bäst att välja en kraftigare avfuktare som inte behöver arbeta på maximal kapacitet för att avlägsna fukten effektivt.

Energimyndigheten har testat kondensavfuktare för att torka tvätt och i testet förbrukades 1,37-3,05 kWh för att torka en tvätt på 7 kilo.

» Här hittar du energimyndighetens test

Faktorer som påverkar elförbrukningen med avfuktare

Det är svårt att säga vad en avfuktare kostar i drift eftersom det finns många faktorer som spelar in i den totala energiförbrukningen. De viktigaste faktorerna som påverkar hur mycket el avfuktaren kommer dra är:

1
Vald avfuktare: Den totala energiförbrukningen påverkas av hur stark avfuktare du väljer och vilken typ av avfuktare du använder. Välj en termisk avfuktare eller en hygrodynamisk avfuktare om du vill få en energismart avfuktning av vinden, källaren eller krypgrunden. Till övriga utrymmen i huset ger en kondensavfuktare med hög kapacitet den lägsta möjliga elförbrukningen.
2
Utrymmets storlek: Ju större ytor som behöver avfuktas desto mer krävs det av avfuktaren. Välj alltid en större och mer kraftfull avfuktare om du vill ha en lägre energiförbrukning. Det hjälper även om du stänger till eller tätar utrymmet och ser till att fukttillskottet under tiden för avfuktning är så lågt som möjligt.
3
Mängden fukt: Avfuktningen går snabbare, och blir därmed mer energieffektiv, om utrymmet som ska avfuktas inte utsätts för mer fukt under tiden avfuktningen är igång. Dålig dränering eller isolering, otäta utrymmen eller fukt från tvätt och dusch är alla faktorer som höjer fukthalterna i utrymmet och som påverkar den totala energiförbrukningen. I utrymmen som källare, krypgrund och vind påverkas dessutom energiförbrukningen av det rådande klimatet och ökar under perioder då fukttillskottet är högre på grund av temperaturskillnader mellan utomhus- och inomhusluften.
4
Användning: Hur du använder och underhåller din avfuktare påverkar energiförbrukningen. En ren avfuktare funkar bättre och drar mindre energi än en avfuktare fylld med damm och smuts. Genom regelbunden rengöring och byten av filter när det behövs, kan du säkerställa att avfuktaren behåller sin effektivitet och håller längre samtidigt som du säkerställer en så låg energiförbrukning som möjligt.
Så säkrar du lägsta energiförbrukning med avfuktare