Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så får du lägst energiförbrukning med avfuktare
Steg för steg - så sparar du pengar
Så använder du avfuktaren på bästa sätt

Så säkrar du lägsta energiförbrukning med avfuktare

Det finns många saker som påverkar hur stor elförbrukning du får med avfuktare. Här går vi igenom de viktigaste och ger tips på hur du kan göra för att få en så energismart avfuktare som möjligt.

Hur får jag lägst energiförbrukning med avfuktare?

När det kommer till att få ner energiförbrukningen med avfuktare är det viktigt att välja rätt avfuktare och att sköta den på rätt sätt. Vidare är det viktigt att du optimerar de förhållanden som påverkar hur snabbt utrymmet avfuktas, om du vill spara energi.

1. Välj en avfuktare med hög kapacitet

Ju högre kapacitet avfuktaren har, desto mer fukt kommer den kunna avlägsna på kort tid. Är utrymmet utsatt för mycket fukt, eller utsätts för fukt kontinuerligt är det bättre att välja en avfuktare med högre kapacitet om du vill få ner energiförbrukningen.

» Till effektiva avfuktare

2. Använd avfuktaren på rätt sätt

Genom korrekt användning av din avfuktare kan du sänka energiförbrukningen samtidigt som du säkerställer en lång livslängd. Korrekt användning innebär bland annat att se över placeringen av din avfuktare och säkerställa att luftflödet är optimalt. Det är en god idé att läsa den medföljande manualen för att se till att du följer riktlinjerna för just din produkt.

3. Minimera fuktlasten i utrymmet

Ibland är det möjligt att påverka hur mycket fukt det utsatta utrymmet utsätts för under själva avfuktningen. Det kan exempelvis handla om att täta utrymmet i förväg samt minimera de fuktkällor som tillför fukt till luften. Om du ska avfukta ett utrymme där du vanligtvis hänger tvätt kan det hjälpa att hänga upp den blöta tvätten i ett annat rum, för att på så sätt minska den totala fukthalten i rummet.

4. Rengör och underhåll avfuktaren regelbundet

Underhåll av maskiner är alltid viktigt, inte bara för livslängden och kapaciteten utan även för att påverka energiförbrukningen. En smutsig eller tilltäppt avfuktare behöver arbeta hårdare och längre för att avfukta utrymmet och kommer därmed dra mer energi.

Så får du låg energiförbrukning med avfuktare för krypgrund

Att avfukta krypgrunden är en mer komplicerad process än när du avfuktar andra utrymmen i huset, men det är dock fullt möjligt att påverka energiförbrukningen även här. Ett första steg är att välja rätt avfuktare. TrygghetsVaktens krypgrundsavfuktare är ett bra alternativ för dig som vill få effektiv avfuktning för låga omkostnader. Ett andra steg kan vara att isolera grunden med så kallad krypgrundsisolering, eller genom att lägga byggplast på marken så att den inte släpper någon vattenånga i luften. Även dränering kan vara nödvändig, för att minska den totala fuktmängden och på så sätt minimera avfuktarens arbete.

Så får du låg energiförbrukning med avfuktare för vind

För att få en så låg energiförbrukning som möjligt när du avfuktar vinden är det viktigt med en energieffektiv och intelligent avfuktare särskilt utformad för vindsutrymmen. Dessutom behöver du tänka på att minska läckaget av fuktig inomhusluft från boytan. Ju mer fukt som läcker in i vinden desto längre och hårdare behöver avfuktaren arbeta. En lösning är att installera mekanisk till- och frånluftsventilation i villan, för att reglera fukthalterna och säkerställa en god ventilation. Vid köpa av en vindsavfuktare från TrygghetsVakten är detta dock inte nödvändigt, eftersom avfuktningen sker genom smart ventilationsteknik och i vissa fall även värme.

Läs mer om trygghetsVakten energieffektiva här:

» Utforska TrygghetsVakten

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta