Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilken sort ska jag välja?
Ventilerad krypgrund?
Tätad krypgrund?

Trygghetsvakten krypgrund eller sorptionsavfuktare

Är du osäker på om du ska välja TrygghetsVakten eller en sorptionsavfuktare till din krypgrund? Det är viktigt att du utgår från hur husets krypgrund eller torpargrund ser ut för att välja rätt produkt.

Det du bör tänka på är:

  • Är krypgrunden ventilerad eller tätad?
  • Hur fuktig är krypgrunden?
  • Avfuktarens livslängd och driftkostnad
  • Avfuktarens krav på underhåll

TrygghetsVakten Krypgrund för ventilerade grunder

TrygghetsVakten är en modern avfuktare som använder värme för att avfukta krypgrunden. Avfuktaren passar för alla ventilerade krypgrunder då systemet effektivt utnyttjar krypgrundens ventiler för att transportera ut fuktig luft.

Behovsanpassat system

TrygghetsVakten mäter luftfuktighet och temperatur över tid i krypgrunden. När det finns förutsättningar för mögel att börja växa tillför avfuktaren tillräckligt mycket värme för att sänka luftfuktigheten. På så sätt hindras mögelangrepp i krypgrunden. TrygghetsVakten Krypgrund installeras med fördel i förebyggande syfte men kan även stoppa ett mögelangrepp.

Låg energiförbrukning

Årsförbrukningen för TrygghetsVakten Krypgrund ligger på ca 700 kWh för en normalstor villa. Om krypgrunden skyddas med marktäckning minskar energiförbrukningen ytterligare. Att avfuktaren endast är aktiv vid behov bidrar till den låga energiförbrukningen.

Lång livslängd

TrygghetsVakten Krypgrund saknar rörliga delar vilket gör den helt underhållsfri. Avfuktaren har en beräknad livslängd på ca 50 år. Priset för avfuktaren är ca 10 000 kronor för ett normalstort hus och med installation landar priset på ca 22 000 kr.

När luften värms upp trycks luften ut ur ventilerna och tar med sig fukten ut ur grunden. Eftersom du inte behöver täta krypgrunden eller göra några andra åtgärder innebär ett eventuellt driftstopp inga förhöjda risker för en fuktskada.

Vilken version passar dig?

Trygghetsvakten finns i flera versioner för krypgrunden. För varje situation finns en passande krypgrundsavfuktare.

» Läs TrygghetsVakten Krypgrund eller TrygghetsVakten Krypgrund Pro-X?

Sorptionsavfuktare för tätade krypgrunder

Är din krypgrund tätad eller är du beredd att täppa igen ventilerna kommer en sorptionsavfuktare att effektivt torka luften i krypgrunden. Årsförbrukningen för en sorptionsavfuktare ligger på ca 2000 - 4000 kWh. Om krypgrunden inte tätas kommer avfuktaren att dra mer energi.

Förhindrar mögeltillväxt

Sorptionsavfuktaren tar inte bort mögel men förhindrar att nytt mögel bildas. För att avfuktaren ska ha en lång livslängd behöver filtret bytas minst en gång om året.

Kostnad och livslängd

Priset på en sorptionsavfuktare ligger på ca 14 500 kr. Med installation hamnar priset för en normalstor villa mellan ca 30 000 - 45 000 kr. Med korrekt underhåll har sorptionavfuktaren en livslängd på runt 20 år. Att krypgrunden tätas innebär att eventuella driftstopp direkt leder till högre luftfuktighet. Därför måste du vara uppmärksam på avfuktaren och underhålla den genom att rengöra filter regelbundet.

Högre förbrukning första året

För båda avfuktarna får du räkna med en högre energiförbrukning under avfuktarens första år innan krypgrunden hunnit torka ut ordentligt.

TrygghetsVakten Krypgrund vs Sorptionsavfuktare

  Trygghetsvakten Krypgrund Sorptionsavfuktare
Hög avfuktningskapacitet                 X                 X
Skydd mot mögel och röta                 X                 X
Extremt energisnål                 X  
Lång livslängd                 X  
Skydd mot dålig lukt                   X
Enkel installation                 X  

När du låter en installatör montera din avfuktare kan du använda dig av ROT-avdraget.

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta