Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

 • Produktfrågor
 • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

 • Leveransfrågor
 • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilken modell ska jag välja?
Vid synliga skador
Utan synliga skador

Trygghetsvakten krypgrund eller trygghetsvakten Pro-X

Vilken avfuktare du ska välja till krypgrunden beror på hur din krypgrund ser ut idag, vilken fuktlast den utsätts för samt hur stor grundens yta är. Alla krypgrunder utsätts för en viss fuktlast då krypgrunden utsätts för fukt både från marken och från luften.

De flesta svenska krypgrunder kommer förr eller senare att drabbas av en fuktskada, därför bör du installera en avfuktare oavsett om krypgrunden uppvisat några problem ännu eller inte.

Så väljer du mellan TrygghetsVakten Krypgrund och Trygghetsvakten Pro-X

Krypgrundens skick avgör vilken typ av avfuktare du behöver. För krypgrunder utan synlig påverkan av fukt och mögel klarar avfuktaren Trygghetsvakten Krypgrund av att effektivt hålla mögel och andra otrevligheter borta. Är krypgrunden redan påverkad av fukt, mögel, dålig lukt eller höga halter av radon är Trygghetsvakten Pro-X den avfuktare som bäst skyddar krypgrunden mot både mot fukt, mögel och dåligt luft.

» Läs också vår jämförelse mellan TrygghetsVakten Krypgrund och en sorptionsavfuktare

TrygghetsVakten Krypgrund

Är krypgrunden frisk och hittills opåverkad av fukt och mögel räcker det med TrygghetsVakten Krypgrund för att behålla krypgrunden i gott skick. Som regel utsätts alla uteluftsventilerade krypgrunder av skadligt höga fukthalter under vår och sommar. Då är TrygghetsVakten Krypgrund det bästa alternativet för att hålla fukten borta. TrygghetsVakten Krypgrund är en energisnål och underhållsfri avfuktare som efter installationen sköter sig själv. Den har en beräknad livslängd på ca 50 år och är helt ljudlös. Avfuktaren använder värme för att transportera ut fuktig luft genom krypgrundens ventiler. Eftersom du inte behöver täta krypgrunden eller göra några andra åtgärder innebär ett eventuellt driftstopp inga förhöjda risker för en fuktskada.

TrygghetsVakten Krypgrund passar när:

 • Krypgrunden är uteluftsventilerad
 • Krypgrunden hittills inte drabbats av mögel
 • Krypgrunden utsätts för fukt från marken och luften.

TrygghetsVakten Pro-X

Är krypgrunden fuktig med synliga angrepp av mögel, dålig lukt eller är utsatt för förhöjda radonvärden behöver du en avfuktare som inte bara avfuktar luften utan även effektivt ventilerar ut dålig luft. Då är TrygghetsVakten Pro-X avfuktaren du ska välja. Avfuktaren kombinerar uttorkande värme med effektiv undertrycksventilation. Det gör att svag värme håller krypgrunden torr och fri från mögel samtidigt som undertrycksventilation förhindrar radon och dålig lukt från att stiga upp i bostadsytan. TrygghetsVakten Pro-X skapar ett konstant undertryck och ökar ventilationen när det har en uttorkande effekt. Vid behov värmer avfuktaren luften för att säkerställa att fukt hålls borta så att mögel inte kan växa. Eftersom systemet är behovsstyrt är det energisnålt och förbrukar så lite som 5 kWh per kvm och år.

» Läs mer om radon

TrygghetsVakten Pro-X passar när:

 • Krypgrunden är uteluftsventilerad
 • Det finns synlig påverkan av fukt eller mögel
 • Det finns en luktsmitta
 • Krypgrunden utsätts för höga radonvärden

Välj rätt storlek på avfuktaren

Både TrygghetsVakten Krypgrund och TrygghetsVakten Pro-X finns i olika storlekar beroende på hur stor yta som behöver avfuktas. Det är viktigt att du tar reda på hur stor krypgrunden är samt ifall den har flera delar innan du köper din avfuktare. När du tar hjälp av en installatör för montering kan du använda ROT-avdraget. Vid registrering av produkten gäller garantin i 7 år.

TrygghetsVakten Krypgrund vs TrygghetsVakten Pro-X

  Trygghetsvakten Krypgrund TrygghetsVakten Pro-X
Hög avfuktningskapacitet                 X                 X
Skydd mot mögel och röta                 X                 X
Extremt energisnål                 X                 X
Lång livslängd                 X                 X
Skydd mot radon                   X
Skydd mot dålig lukt                   X
Undertrycksventilerar                   X
Enkel installation                 X                 X

 

Till alla krypgrundsavfuktare från TrygghetsVakten