Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Skillnader
När välja ozon?
När välja luftrenare?

Ozongenerator eller luftrenare?

Vad är egentligen skillnaden mellan en ozongenerator och en luftrenare, och när passar den ena bättre än den andra? Såväl luftrenare som en ozongenerator används när du vill rengöra eller sanera luften i ett utrymme, men metoderna som används är väsentligt olika och passar därför olika bra vid olika typer av problem.

Vad är skillnaden mellan en luftrenare och en ozongenerator?

Skillnaden mellan en luftrenare och en ozongenerator ligger i den teknik som används. Man kan säga att den ena endast rengör luften som passerar genom aggregatet medan den andra tränger in i ytor och material och därmed sanerar hela utrymmet på djupet.

En luftrenare använder sig traditionellt av ett filter genom vilket luft transporteras och renas med hjälp av en fläkt. Det filter som används kan antingen vara ett kolfilter eller ett så kallat HEPA-filter som fångar upp partiklar som cirkulerar i luften och därmed lämnar luften som sedan fläktas ut fri från dessa ämnen.

Eftersom det endast är luften som transporteras genom filtret som renas är effekten av en luftrenare begränsad. Ofta hjälper luftrenaren inte till med att bli av med doft som sitter i textilier eller andra material utan hjälper endast till med att rena luften som cirkulerar i utrymmet.

En ozongenerator fungerar väldigt olikt från en luftrenare, och tränger istället in i såväl material som olika ytor och sanerar dessa på djupet. En ozongenerator använder sig av en gas, ozon, som har en förmåga att bryta ner och skingra de ämnen som ligger bakom den lukt du vill bli av med. Ozonet sprids i hela utrymmet via en fläkt och kommer på så sätt åt de ämnen som skapar problemet och som inte kan avlägsnas med hjälp av vanliga kemikalier eller rengöringsmedel.

Läs mer:

» Så funkar en ozongenerator

När passar en ozongenerator bättre än en luftrenare?

En luftrenare är ett bra alternativ när du vill bli av med partiklar som befinner sig i luften inomhus. Det kan handla om byggdamm, damm eller andra luftburna partiklar som förorenar din inomhusluft.

Vid tillfällen då ett utrymme utsatts för ämnen och partiklar som satt sig i textilier, möbler och andra ytor och som skapar en unken doft som du inte blir av med genom att städa eller vädra är en ozongenerator ett bättre alternativ.

En ozongenerator ger dessutom ett mer hållbart och permanent resultat eftersom de ämnen som ligger bakom doften förstörs och på så sätt inte ger återkommande problem.

Det är dock viktigt att förstå att du i båda fallen, oavsett om du använder en luftrenare eller en ozongenerator, inte kan bli av med vare sig doft eller partiklar om utrymmet du sanerar kontinuerligt utsätts för det ämne som skapar problemet. Är det fukt som ligger bakom mögellukt eller unken doft kan du därmed behöva avfukta eller dränera utrymmet innan du använder en ozongenerator om du vill säkerställa att problemet inte uppstår i framtiden.

» Utforska ozongenerator