Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad gör en ozongenerator?
Så fungerar det
När kan jag använda ozongenerator?

Så funkar ozongenerator

Hur funkar en behandling med ozongenerator, vad är det egentligen som gör att doften försvinner? Här går vi igenom hur ozonsanering fungerar och vad du behöver göra för att bli av med dålig lukt permanent.

Vad gör en ozongenerator?

En ozongenerator tar bort dålig lukt genom att bryta ner och avlägsna de ämnen som ligger bakom problemet. Ozongeneratorn bildar ozon och sprider sedan gasen i utrymmet som ska behandlas med hjälp av en fläkt. Eftersom ozon är en gas har ämnet en förmåga att penetrera såväl textilier som andra material där lukt kan sätta sig och vara svår att få bort. En ozongenerator består vanligtvis av ett filter, en fläkt, en elektrisk ledare och en timer.

Hur fungerar en ozongenerator?

1
Ozonbehandlingen startas med hjälp av ett knapptryck. Med hjälp av en fläkt sugs luft in i ozongeneratorn där syret omvandlas till ozonmolekyler.
2
Fläkten sprider sedan ut ozonet i utrymmet som penetreras och saneras av gasen. Ozonet avlägsnar lukten genom att reagera med, och omvandla, den kemiska strukturen i de ämnen som ligger bakom problemet.
3
När behandlingen är avslutad och ozongeneratorn är avstängd börjar ozonet omvandlas till vanligt syre. Några timmar efter avslutat behandling är allt ozon borta och luften i det behandlade utrymmet är återigen friskt och fritt från doft.

Läs mer:

» Vad är ozon? 

När funkar en ozongenerator?

En ozongenerator är effektiv även vid svåråtkomliga dofter som inte försvinner vid vanlig rengöring eller när du vädrar. Det går lika bra att sanera bort röklukt som mögellukt eller dofter vars ursprung är svårt att lokalisera.

Ytans storlek spelar roll

Det breda användningsområdet beror på ozonets naturliga förmåga att bryta ner och omvandla ämnen som har fått fäste djupt inne i material och ytor där rengöringsmedel inte räcker till. Hur effektiv saneringen blir beror på hur stora ytor du ska sanera samt hur omfattande problemet är från början. Ibland kan det behövas flera behandlingar för att all doft ska försvinna, medan det vid andra tillfällen räcker med en chockbehandling.

Visste du att...
Ozonsaneringen går snabbt att utföra och kräver ingen installation

Se till att utrymmet är stängt

En ozongenerator ska alltid arbeta i stängda utrymmen för att behandlingen ska bli så effektiv som möjligt, och för att djur och människor inte ska utsättas för höga koncentrationer av ozonet medan det fortfarande är aktivt.

För dig som vill läsa mer om ozonsanering: