Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad gör värmeåtervinning?
Hur fungerar det?
Olika typer av system

Vad är värmeåtervinning?

Värmeåtervinning är en enkel metod när du vill spara energi hemma samtidigt som du förbättrar din ventilation. Värmeåtervinning innebär att du återanvänder värmen från din inomhusluft, istället för att låta all den uppvärmda luften ventileras ut via dina frånluftskanaler.

Värmeåtervinning är energibesparande ventilation

Ventilation innebär ofrånkomligen viss värmeförlust, eftersom din uppvärmda inomhusluft kontinuerligt ventileras ut ur bostaden. Ventilation är ett måste för att din bostad och din familj ska må bra, men innebär likväl en nackdel för din energibesparing. Värmeåtervinning är en metod som minimerar de negativa effekterna av din ventilation, genom att en värmeväxlare tar upp och utnyttjar värmen i din inomhusluft innan den ventileras ut ur bostaden. Värmeväxlare är mycket energieffektiva och har låg energiåtgång och är därför ett bra val när du vill spara energi på ett smart och hållbart sätt.

Vad är värmeåtervinning?

Värmeåtervinning är en energibesparande metod som hjälper dig att utnyttja värmen i din inomhusluft istället för att låta den ventileras ut ur bostaden. Värmeåtervinning sker oftast med hjälp av en värmeväxlare, som har förmågan att alstra värme som sedan tillförs i din inomhusluft med hjälp av en fläkt.

Ordet värmeväxlare är egentligen en beskrivning av den process som sker under värmeåtervinningen. Fläktar styr inomhusluften genom värmeväxlaren, där värmen alstras innan den förs ut ur byggnaden. Efter en viss tid byter fläktarna riktning, så att luft istället blåses tillbaka in i byggnaden. Luften, som värms upp med hjälp av den lagrade värmen inuti värmeväxlaren, värms upp innan den strömmar ut i bostaden.

Samma värme som först togs upp och lagrades från inomhusluften, används således för att värma upp den kallare utomhusluften innan denna når byggnaden. Värmeväxlaren minimerar på så sätt behovet av att värma upp befintlig inomhusluft, eftersom temperaturskillnaden mellan luften utomhus och den inomhus minimeras.

Läs mer:

» Så fungerar värmeåtervinning

Olika typer av värmeåtervinning

Du kan få ventilation med värmeåtervinning på många olika sätt. Idag är enklare aggregat, vilka fungerar som komplement till din befintliga ventilation, en vanlig och mycket smidig lösning som hjälper dig att spara mycket energi. Värmeåtervinningen sker då med hjälp av en värmeväxlare som monteras genom ett eller två hål i ytterväggen och en stickkontakt.

» Till värmeåtervinning


Det finns även mer avancerade värmeåtervinningssystem, som sammankopplas med husets till- och frånluftsventilation och kräver mer omfattande installationer och ventilationskanaler. Dessa brukar kallas för FTX-system, vilket står för från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning.

» Till FTX-system