Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hur cirkulerar man luft mellan våningsplan?
Hur cirkulerar man luft mellan rum?
Så sparar du mer energi med värmeflyttare

Så funkar värmeflyttare

En värmeflyttare, även kallad luftflyttare, är en typ av fläkt som hjälper till att cirkulera luften mellan våningsplan eller mellan olika rum i ditt hem.

När du använder en luftburen värmekälla som en luftvärmepump, en braskamin eller direktverkande el, är ditt inomhusklimat och spridningen av värmen beroende på luftens framkomlighet inomhus.

Många gånger installerar vi en värmekälla på bottenvåningen och resultatet blir då att värmen sällan sprider sig särskilt långt från det rum där värmekällan är installerad. I större hus, eller i villor där planlösningen inte är öppen, är det särskilt svårt att få värmen att sprida sig hela vägen till övervåningen.

Genom att installera en värmeflyttare mellan två åtskilda rum, eller mellan två våningsplan, förbättrar du spridningen av värmen, eller kylan, och får på så sätt ett jämnare inomhusklimat och en värmekälla som arbetar mer effektivt och drar mindre energi.

Hur cirkulerar man luft mellan två våningsplan med värmeflyttare?

Det finns värmeflyttare som arbetar med att cirkulera värme och kyla mellan två våningsplan genom att mekaniskt trycka upp luften till den övre våningen. En alternativ metod är att göra precis tvärtom.

Värmeflyttaren hjälper i dessa fall till med att sprida värmen genom att förflytta kall luft från övervåningen ner till undervåningen där luften är uppvärmd. Eftersom det är enklare att flytta luft från ett utrymme än att trycka in luft i ett utrymme, är denna metod särskilt energieffektiv.

Det skapas då en mekaniskt styrd luftcirkulation som leder till att den varma luften cirkulerar upp till övervåningen där temperaturen stiger så att det blir ett jämnare inomhusklimat i hela huset.

Läs mer:

» Cirkulera luft mellan våningar

Hur cirkulerar man luft mellan två rum med värmeflyttare?

Även enplansvillor kan uppleva problem med dålig luftcirkulation på grund av åtskilda och stängda rum. Kanske har du tonåringar hemma, som inte vill behöva ha dörren till egna rummet öppet på vid gavel? Vill du kanske kunna stänga till ett rum där någon tittar på tv, eller stänga dörren till arbetsrummet för att få arbeta i fred? I dessa fall hjälper värmeflyttaren till med att öka luftcirkulationen och på så sätt sprida såväl värme som kyla genom att skapa en luftpassage mellan två rum. Du slipper hålla dörrar och fönster öppna för att låta luften passera, vilket är fördelaktigt för såväl privatliv som för att minska dina värmeförluster.

Läs mer:

» Cirkulera luft mellan rum

Hur hjälper en värmeflyttare till med att spara energi och pengar?

När värmespridningen, eller spridningen av kyla, förbättras med hjälp av en värmeflyttare ökar du effekten av din värmekälla utan att behöva öka dess effekt. Detta leder till en mycket lägre energiförbrukning än om du ökar effekten på din värmekälla, eftersom fläkten i värmeflyttaren drar mycket lite energi jämfört med den värmekälla som producerar värmen.

I de fall då du har el-element som arbetar i stängda utrymmen blir skillnaden i energiförbrukning särskilt stor, och det är då särskilt lämpligt att utnyttja en värmeflyttare istället.

Visste du att...
En värmeflyttare i konstant drift kostar ca 35kr om året?

Om du använder din luftvärmepump som AC under sommaren sparar du energi genom att du slipper öppna dörrar eller fönster för att få en ökad luftcirkulation vid de tillfällen då kylan inte sprider sig tillräckligt långt från aggregatet.

Läs mer:

» Spara energi med värmeflyttare