Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med värmeflyttare i hus med flera våningar
Så fungerar det
Så får du bäst effekt

Cirkulera luft mellan våningar

Värmeflyttare minimerar temperaturskillnader mellan husets olika våningsplan och ger dig en jämnare temperatur i hela huset, året runt.

Värmeflyttare minimerar temperaturskillnader mellan våningsplan

I bostäder med flera våningar är temperaturskillnader mellan våningsplan ett vanligt problem när du har en luftburen värmekälla. När du använder en luftvärmepump, braskamin eller direktverkande el för att värma upp din bostad, sprids värmen via din inomhusluft. För att värmen, eller kylan, ska fördelas jämnt över hela bostaden är god luftcirkulation ett måste, annars står värmen still och koncentreras till en del av huset.

I större villor, eller i hus där värmekällan är placerad på bottenvåningen en bit bort från trapphuset, är en ojämn värmefördelning mycket vanlig. I dessa fall är det inte ovanligt att man installerar en kompletterande värmekälla för att uppnå önskad temperatur i hela huset. En värmeflyttare använder istället en energieffektiv fläkt för att öka luftcirkulationen mellan våningsplanen, och ger på så sätt en bättre värmefördelning för lägre omkostnader.

Visste du att...
En värmeflyttare i konstant drift kostar ca 35kr om året?

» Till värmeflyttare

Så cirkulerar en värmeflyttare luft mellan våningsplan

På vintern är det ofta svårt att få den varma luften att sprida sig till bostadens övervåning. En värmeflyttare åtgärdar problemet genom att skapa ett undertryck i bostaden genom att flytta ner kall luft från övervåningen till husets bottenplan. Då skapas ett undertryck på övervåningen, och övertryck på undervåningen. Detta leder till att den varma luften från undervåningen automatiskt letar sig upp på övervåningen.

Om man försöker trycka upp varm luft från undervåningen i en relativt stängd trappa, lägger sig ofta övervåningens kalla luft som ett lock över trappan och hindrar att varm luft kan ta sig upp. En värmeflyttare tar sig runt detta problem. Resultatet blir en jämnare fördelad värme och en bättre luftcirkulation inomhus.

På sommaren är funktionen omvänd då kall luft cirkuleras upp till övervåningen genom att den uppvärmda luften fläktas ner till bottenplan. Detta kontinuerliga luftutbyte leder till en mer jämnt fördelad kyla och lägre temperaturer i hela huset.

Tänk på att...
För att få en så god effekt som möjligt med värmeflyttare eller luftförflyttare bör den placeras så långt som möjligt från värmekällan.