Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Största besparing för luft-luftvärmepump

Hur får jag ut så mycket som möjligt av min luft-luftvärmepump?

Har du en luft-luftvärmepump och vill se till att få ut så stor besparing som möjligt av din investering? Här ger vi några handfasta tips för hur du ska tänka kring användning och skötsel för din värmepump.

Så säkrar du största besparing med din luft-luftvärmepump

Rengör filtren

Att rengöra filtren på innedelen ofta och noga möjliggör ett fritt luftflöde. Ett fritt luftflöde gör att du kommer att märka av mer värme. Dessutom behöver fläkten i innedelen inte arbeta lika hårt, vilket ger en lägre ljudvolym och bättre hållbarhet.

Kombinera med primär värmekälla under de kallaste dagarna

En luft-luftvärmepump är ett komplement till en primär värmekälla. Du ska därför hjälpa värmepumpen på traven, genom att kombinera värmen från luftvärmepumpen med värme från en stödjande värmekälla. Verkningsgraden för luftvärmepumpen ökar, om den inte tvingas gå på högvarv, när det är som kallast. Genom att du minskar slitaget på värmepumpen, ökar pumpens livslängd.

Service

Se till att serva pumpen med jämna mellanrum. Vi rekommenderar service ungefär vartannat år. Under servicen rengörs pumpens alla delar, så att tekniken kan fungera lika smidigt och ostört som den gjorde då luftvärmepumpen var helt ny.

Läs mer och beställ service

Luftflödesriktningen

Experimentera med luftflödesriktningen innan du ökar termostatinställningen. Värmen kan upplevas helt annorlunda i olika luftflödesriktningar. Rummets utformning påverkar dess möjlighet att ta tillvara på värmen. Många gånger kyls varmluften ned snabbt, om den riktas mot kalla fönsterrutor istället för mot rummets mitt.

Utnyttja fläkten

Att driva luft-luftvärmepumpens fläkt kräver mindre energi, än att utvinna energi ifrån utomhusluften. Du sparar därför mer energi, om du använder en hög fläkthastighet, med en något lägre temperatur.

Du kan också utnyttja värmepumpens fläktar för att sprida värme från en annan värmekälla. Om du eldar i din braskamin, kan värmepumpen hjälpa dig att sprida värmen i huset.

Se över ditt elavtal

Vare sig du redan har låtit installera en värmepump eller är i processen att köpa en, så kan det vara bra att även se över elavtalet. Trots att en värmepump i första hand utnyttjar förnyelsebar energi från utomhusluften, så krävs fortfarande en viss mängd elektrisk driftsenergi samt att förbrukningen av hushållsel kvarstår. Vi på Polarpumpen har mycket stor användning för Compricer, Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi, var du dessutom kan få hjälp med att byta elavtal. - Allt för att ditt hushåll i slutändan ska ha så låg driftskostnad som möjligt!

Ange ditt postnummer och hitta ditt billigaste elavtal!