Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Steg för steg - så använder du luftvärmepumpen på rätt sätt
Rätt inställningar och driftslägen
Underhåll och skötsel

Att tänka på med luft-luftvärmepump

Här har vi samlat tips och råd runt användning av luft-luftvärmepump. Se till att du använder värmepumpen rätt.

Här går vi igenom viktiga saker att tänka på vid användning av luftvärmepump.

Därför är korrekt användning viktigt

Genom att använda luftvärmepumpen på rätt sätt minskar du slitaget och din luftvärmepump håller längre med en god effekt.

Rätt användning ökar besparingen

En luftvärmepump är mer energieffektiv, om du använder en lägre temperatur och högre fläkthastighet. På så vis får du mer värme i en större del av huset, till en lägre energiförbrukning. Besparingen blir större, när luftvärmepumpen inte tvingas gå på max. Det är mer lönsamt att ta hjälp av din primära värmekälla under riktigt kalla dagar.

» Läs mer om att säkra en stor besparing

Måttlig påfrestning ger högre effektivitet och mindre slitage

Tänk på att luftvärmepumpen alltid skall användas med en kompletterande värmekälla. Det är bara onödigt att ställa pumpen på en extremt hög i temperatur, när du märker att värmen inte räcker till, istället för att använda kompletterande värme. När luftvärmepumpen går på max, ökar slitaget på luftvärmepumpens kompressor, och energieffektiviteten försämras. Med måttlig påfrestning håller luftvärmepumpen längre och ger en högre effekt.

Hitta rätt inställningar

Alla hus är individuella och de inställningarna som passar hos dig, kanske inte passar hos grannen. Prova dig fram med olika inställningar på temperatur, fläktläge och luftflödesriktning, för att se vad som passar i ditt hus.

Om du t.ex. har direktverkande el-element i ditt hus och vill hålla en temperatur inne på ca 20°C, kan du prova dig fram genom att ställa luftvärmepumpen på exempelvis 21-22°C och dina element på 18°C. Experimentera sedan med fläktläge och luftflödesriktning. Om temperaturen ute sjunker, kanske inte inställningarna fungerar längre. Då får du testa igen tills du hittar rätt.

Automatiska lägen säkerställer komforten

Om du vill använda luftvärmepumpen till att värma ditt hus, skall den stå i läget 'Heat' (vissa modeller har en sol på fjärrkontrollen). Då kommer luftvärmepumpen alltid att sträva efter att hålla temperaturen du ställt in på fjärrkontrollen. Om det skulle bli varmare i huset än den temperatur som ställts in kommer luftvärmepumpen att stänga av sin utedel och bara cirkulera luften inomhus. Detta drar nästan ingen ström alls jämfört med när luftvärmepumpen ger värme.

» Läs mer om användning av olika driftslägen

Användning av underhållsvärme

Det finns mycket att tänka på när det gäller underhållsvärme. Genom rätt användning av underhållsvärmen, kan du minska slitaget och skona din luft-luftluftvärmepump från onödiga påfrestningar.

Funktionen för underhållsvärme ska användas varsamt

Tänk på att luftvärmepumpen använder inomhustemperaturen för att avfrosta utedelen. För låg inomhustemperatur och snabb minskning av utomhustemperaturen, kan leda till att det inte finns tillräckligt med värme inomhus, för att göra en korrekt avfrostning av utedelen. Detta leder på sikt till att utedelen kontinuerligt kommer att bygga på is, och en luftvärmepump med en utedel som är full av is ger ingen värme.

Använd gärna funktionen för underhållsvärme, men kontrollera innan du åker att din primära värmekälla är på. En luft-luftluftvärmepump är ett komplement till annan uppvärmning. Det måste finnas en primär värmekälla, om luftvärmepumpen inte räcker till.

» Läs mer om användning av underhållsvärme

Att stänga av underhållsvärmen

När du kommer till ditt landställe och luftvärmepumpen står på underhållsvärme börjar du med att stänga av underhållsvärmen. Höj temperaturen på dina element och sätt luftvärmepumpen på önskad temperatur. Tänk på att en luftvärmepump inte är konstruerad för att höja temperaturen kraftigt (läs nästa stycke!).

Återuppvärmning görs med fördel i kombination med annan värmekälla

Din luftvärmepump är konstruerad för att bibehålla en temperatur, inte höja den kraftigt. Om du låter luftvärmepumpen göra uppvärmningen själv resulterar det i många avfrostningar och kraftigt slitage på luftvärmepumpen. Utnyttja därför din primära värmekälla vid återuppvärmning. Låt dina el-element hjälpa till och använd din braskamin om du har någon. luftvärmepumpens fläktar hjälper till att sprida värmen från andra värmekällor, så att värmen sprids bättre i huset.

Sänk inte temperaturen i onödan

Ditt hus har lagrat mycket energi när temperaturen är 20°C. Om du planerar att åka bort kortare tid än 2 veckor, bör du inte ställa luftvärmepumpen på mindre än 16°C och din primära värmekälla på någon grad under. Att värma upp huset från 9-10°C till 20°C, kan ta lång tid, om temperaturen ute är låg. Du sparar nästan inget extra, på att sänka värmen mycket och sedan höja den drastiskt igen och sliter bara onödigt på luft-luftluftvärmepumpen.

Underhåll av luftvärmepumpen

Det är viktigt att din luft-luftluftvärmepump får rätt underhåll.

Enkelt underhåll är helt avgörande

En luftvärmepump är en avancerad maskin, som höjer komforten i ditt hem och kan ge en stor besparing på din elräkning, Rätt skött kommer din luftvärmepump att fungera med hög effekt i många år. Det viktigaste underhållet du kan utföra, är att rengöra filtren ordentligt och se till att luftvärmepumpens utedel är snö och isfri.

» Så ska du sköta din luft-luftluftvärmepump

En igenisad luftvärmepump behöver din hjälp

Om du märker att din utedel har onaturligt mycket is på sig och denna inte försvinner efter avfrostning, så kan det vara nödvändigt att hjälpa pumpen på traven och avfrosta din maskin manuellt.

» Så avfrostar du luftluftvärmepumpen manuellt

Beställ service så håller luftvärmepumpen längre

Med ett par års mellanrum bör du beställa service till din luft-luftluftvärmepump. Vid service går en tekniker igenom luftvärmepumpen grundligt. luftvärmepumpen rengörs på djupet och teknikern kontrollerar att den fungerar som den ska.

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat