Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Viktigt med rätt användning
Så använder du luftvärmepumpen på rätt sätt
Underhåll och skötsel

Att tänka på med luft-luftvärmepump

Här har vi samlat tips och råd runt användning av luft-luftvärmepump. Allt du behöver tänka på om du har en luftvärmepump.

Här går vi igenom viktiga saker att tänka på vid användning av luftvärmepump.

Därför är korrekt användning viktigt

Genom att använda luftvärmepumpen på rätt sätt minskar du slitaget och du får ut mer av din investering på lång sikt, när din luftvärmepump håller länge och dessutom ger en bättre effekt. 

Så använder du din luftvärmepump på bästa sätt

Rätt inställning kan både spara pengar och förlänga livslängden på din värmepump. Mest effektiv är luftvärmepumpen vid lägre temperatur och hög fläkthastighet.
Du kan behöva experimentera för att hitta rätt inställningar för just dig och ditt hem. Alla hus är unika och kräver olika inställning för att ge bäst effekt.
Automatiska inställningar säkerställer komforten och kan hjälpa dig spara el vid uppvärmning. Underhållsläge är en automatisk inställning som hjälper dig hålla rätt temperatur när du inte är på plats.
1
Bäst besparing får du om du använder luftvärmepumpen på bäst sätt. En luftvärmepump är mer energieffektiv, om du använder en lägre temperatur och högre fläkthastighet. På så vis får du mer värme i en större del av huset, till en lägre energiförbrukning. Besparingen blir större, när luftvärmepumpen inte tvingas gå på max. Det är mer lönsamt att ta hjälp av din primära värmekälla under riktigt kalla dagar.
Säkra den största besparingen
2
Måttlig påfrestning ger högre effektivitet och mindre slitage. Tänk på att luftvärmepumpen alltid skall användas med en kompletterande värmekälla. Det är bara onödigt att ställa pumpen på en extremt hög i temperatur, när du märker att värmen inte räcker till, istället för att använda kompletterande värme. När luftvärmepumpen går på max, ökar slitaget på luftvärmepumpens kompressor, och energieffektiviteten försämras. Med måttlig påfrestning håller luftvärmepumpen längre och ger en högre effekt.
Vad är en primär värmekälla?
3
Rätt inställningar varierar mellan olika hus. Alla hus är individuella och de inställningarna som passar hos dig, kanske inte passar hos grannen. Prova dig fram med olika inställningar på temperatur, fläktläge och luftflödesriktning, för att se vad som passar i ditt hus. Om du t.ex. har direktverkande el-element i ditt hus och vill hålla en temperatur inne på ca 20°C, kan du prova dig fram genom att ställa luftvärmepumpen på exempelvis 21-22°C och dina element på 18°C. Experimentera sedan med fläktläge och luftflödesriktning. Om temperaturen ute sjunker, kanske inte inställningarna fungerar längre. Då får du testa igen tills du hittar rätt.
Mer om luftvärmepumpens inställningar.
4
Automatiska lägen säkerställer komforten. Om du vill använda luftvärmepumpen till att värma ditt hus, skall den stå i läget 'Heat' (vissa modeller har en sol på fjärrkontrollen). Då kommer luftvärmepumpen alltid att sträva efter att hålla temperaturen du ställt in på fjärrkontrollen. Om det skulle bli varmare i huset än den temperatur som ställts in kommer luftvärmepumpen att stänga av sin utedel och bara cirkulera luften inomhus. Detta drar nästan ingen ström alls jämfört med när luftvärmepumpen ger värme.
Så använder du luftvärmepumps driftslägen
5
Underhållsvärme bör användas varsamt. Luftvärmepumpen använder inomhustemperaturen för att avfrosta utedelen. För låg inomhustemperatur och snabb minskning av utomhustemperaturen, kan leda till att det inte finns tillräckligt med värme inomhus, för att göra en korrekt avfrostning av utedelen. Detta leder på sikt till att utedelen kontinuerligt kommer att bygga på is; en luftvärmepump med en utedel som är full av is ger ingen värme. Använd gärna funktionen för underhållsvärme, men kontrollera att din primära värmekälla är på. Att höja och sänka temperaturen drastiskt under kortare perioder sliter mycket på luftvärmepumpen, samtidigt som energibesparingen inte blir särskilt stor.
Allt om användning av underhållsvärme

Underhåll av luftvärmepumpen

Det är viktigt att din luft-luftvärmepump får underhåll och sköts på rätt sätt. Genom rätt underhåll kan din luftvärmepump hålla längre.

Enkelt underhåll är avgörande för att din luftvärmepump ska må bra. En av de viktigaste uppgifterna är att rengöra filtren ordentligt.
I vissa fall behöver du hjälpa utedelen av luftvärmepumpen att frosta av is som bildats. Ta hjälp av vår guide för att lära dig mer.
Se till att beställa service med jämna mellanrum så ökar livslängden på din luftvärmepump.
Ta hjälp av vår felsökningsguide för att ta reda på om du kan åtgärda problem på egen hand, eller behöver kontakta en tekniker.
1
Enkelt underhåll är helt avgörande. En luftvärmepump är en avancerad maskin, som höjer komforten i ditt hem och kan ge en stor besparing på din elräkning, Rätt skött kommer din luftvärmepump att fungera med hög effekt i många år. Det viktigaste underhållet du kan utföra, är att rengöra filtren ordentligt och se till att luftvärmepumpens utedel är snö och isfri.
Så ska du sköta din luftluftvärmepump
2
En igenisad luftvärmepump behöver din hjälp. Om du märker att din utedel har onaturligt mycket is på sig och denna inte försvinner efter avfrostning, så kan det vara nödvändigt att hjälpa pumpen på traven och avfrosta din maskin manuellt.
Så avfrostar du luftvärmepumpen manuellt
3
Beställ service så håller luftvärmepumpen längre. Med ett par års mellanrum bör du beställa service till din luft-luftluftvärmepump. Vid service går en tekniker igenom luftvärmepumpen grundligt. luftvärmepumpen rengörs på djupet och teknikern kontrollerar att den fungerar som den ska. Generellt erbjuds service under våren.
Beställ service
4
Fel  luftvärmepumpen? Ibland blir det fel. Luftvärmepumpar går sönder, men ibland kan du själv åtgärda felet. Ta hjälp av vår felsökningsguide, och se om du själv kan lösa ditt problem med din luftvärmepump.
Till felsökning och åtgärder