Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Sprid värmen med hög fläkthastighet
Skötsel viktigt för effekten
Är underhållsvärme det bästa alternativet?

Använda luft-luftvärmepumpens underhållsvärme

Tryck in knappen med funktionen för underhållsvärme. På vissa modeller står det '+8/+10' på andra modeller heter funktionen 'Save'. Ställ in önskat gradantal, om detta är möjligt på din modell. På vissa modeller finns endast ett läge för underhållsvärme, som ger en temperatur på ca 10°C.

Det finns också modeller som saknar ett speciellt läge för underhållsvärme, där man istället använder värmeläget, men kan ställa in termostaten på lägre temperaturer.

Använd maximal fläkthastighet för bra värmespridning

På vissa modeller kan man även ställa fläkthastigheten vid underhållsvärme. Ställ i så fall fläkthastigheten på max, så sprids värmen så bra som möjligt i huset och når en större del av huset.

Annars är det vanligt att luft-luftvärmepumpen automatiskt använder högsta fläkthastighet efter en stund i underhållsvärme-läget.

 

Ställ in fläktläget på max när du använder underhållsvärme för att få värmen att sprida sig så långt som möjligt.

Användning av kompletterande värmekälla

Nu ska du se till att din andra värmekälla står på någon grad under luft-luftvärmepumepens underhållsvärme. Din andra värmekälla används som hjälp vid avfrostning och om temperaturen skulle sjunka så lågt utomhus, att värmepumpen inte räcker till.

Skötsel viktigt för underhållsvärme

Kontrollera utedelen innan du lämnar sommarstället. Försök se till att någon, exempelvis en granne, kan kontrollera värmepumpen med jämna mellanrum. Någon bör dammsuga filtren på innedelen och se till så att inte värmepumpens utedel snöar igen.

Är underhållsvärme bästa alternativet?

Om du ska åka bort kortare tid än 2 veckor vintertid, rekommenderar vi att du inte ställer in värmepumpen lägre än 16°C. Det kan ta lång tid att värma upp huset när det är kallt ute. Utnyttja maximal fläkthastighet, så sprids värmen bra i huset, även med en lägre temperatur.

Till inställningar av luftvärmepumpens funktioner:

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat