Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Kostnadsberäkningen baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge
I artikeln...
Så använder du kylläget
Så mycket kostar det att få kyla med luftvärmepump
Felsökning av kyla

Så använder du luft-luftvärmepumpens kylläge

Inför vår och sommar är det många som efter en lång höst och vinter väljer att starta sin luftkonditionering eller värmepump i kyldrift. Det blir svalkande skönt i hettan, men man kan även också märka att man plötsligt får vattenbildning längs innedelen eller att det droppar någonstans. Här går vi igenom hur du använder kylläget på bästa sätt.

Så hur fungerar kyldriften?

När man använder värmepumpen eller luftkonditioneringen i kyldrift använder man den värme som finns på insidan för att förånga köldmediet som finns i maskinen. Det är med denna värmen och förångning som maskinen med hjälp av sin kompressor kan påbörja flytten av värme från insida till utsida.

På utsidan passerar luften det väldigt varma köldmediet och absorberar dess värme, köldmediet kyls då ner och övergår till en blandning av vätska och gas. Pumpen cirkulerar sedan denna blandning till inomhusdelen där den varma luften gör att köldmediet återigen förångas och den passerande luften svalnar ordentligt.

Så här använder du kylläget på en värmepump:

  1. Stäng alla dörrar och fönster
  2. Ställ in läge COOL / snöflinga (inte att förväxla med sol för värmeläge)
  3. Ställ in fjärrkontrollen på önskad temperatur ex. 22 °C
  4. Ställ in automatisk fläkthastighet

Felsökning av värmepumpens kylläge 

Här går vi igenom eventuella fel som kan uppstå och vad de beror på.

Varför blir det vatten inomhus?

För att förstå varför man får vatten på insidan så måste man förstå hur vatten beter sig vid olika temperaturer. Vatten finns i tre former, Fast form (is) - Flytande form (vanligt vatten) - Gas (Vattenånga)

I luften finns vatten i form av fukt (Vattenånga), och beroende på var man befinner sig så varierar mängden. Är man nära vattendrag eller hav så kommer fukthalten att vara högre än om man är i t.ex. en varm och torr öken. När den varma luften från inomhusmiljön möter det kalla köldmediet i luftkonditioneringens värmeväxlare kyls luften ner. Man får då en kondensering av vattnet som luften bär med sig. Denna kondensering är det som skapar vatten i inomhusdelen. Detta vatten avleds senare med hjälp av spillröret, eller det vi kallar för kondensvattenrör.

Varför droppar vattnet från min inomhusdel?

Precis som övriga avrinningar för vatten kräver även det avrinningsrör som finns till din luftkonditionering eller värmepump ett visst underhåll. Eftersom kondenseringen av vatten sker på insidan finns risk att vattnet drar med sig damm och övriga partiklar som tagit sig in i inomhusdelen ner i avrinningsröret och kan efter en tids användande bilda ett stopp.

Det är även vanligt förekommande att insekter och partiklar från utsidan fastnar i röret från utsidan och skapar ett stopp. Vi rekommenderar därför att inte använda kyldrift av anläggningen när man inte kan observera driften.

Hur gör jag för att kontrollera att avrinningen fungerar som den ska?

Man bör alltid inför kommande säsong kontrollera att avrinningen och inomhusdelen är i gott skick innan man börjar använda maskinen. Enklast är att man häller vatten över inomhusdelens värmeväxlare/flänsar med hjälp av en flaska och/eller kanna.

Vår kollega visar i denna video hur man enkelt gör denna kontroll i videoklippet nedan. 

 

Åtgärder vid stopp

Om du har stopp i avrinningen så kan man oftast åtgärda problemet genom att blåsa i änden på kondensvattenröret. Oftast är det pollen som tillsammans med vattnet bildar en propp, denna kan då lösas upp genom att man blåser i röret. Ett annat enkelt tips är att man försiktigt använder en avloppsfjäder för att komma åt inuti röret och göra rent.

Man bör dock vara försiktig så att man inte gör sönder röret.

Så får du lägsta möjliga omkostnader med luftkonditionering

  1. Försök att planera användandet, så gott det går. En varm sommardag med gassande sol kanske inte luft-luftvärmepumpen klarar av att kyla mer än det rum den sitter i till behaglig temperatur. Kyl ett eller ett par rum under dagen och avvakta till solen går ner, för att kyla ner resten av huset.
  2. Ta hjälp av naturens egna krafter genom att vädra först, om det är svalare ute än inne. När du har vädrat slår du på luft-luftvärmepumpen i kylläge.
  3. Markiser och gardiner hjälper helt gratis till att hålla värmen nere, så det krävs mindre energi till att kyla med luft-luftvärmepumpen.
  4. Utför det underhåll som luftvärmepumpen kräver. Rena filter ger bättre effektivitet.

Vad kostar det att använda luft-luftvärmepumpen som luftkonditionering? 

Funderar du på hur dyrt det egentligen är med luftkonditionering? Myten om att det skulle kosta väldigt mycket att använda luft-luftvärmepumpens kyldrift är utbredd. Luft-luftvärmepumpar har egentligen i första hand utvecklats för att ge effektiv luftkonditionering med låga omkostnader. Det är först på senare år luft-luftvärmepumpar på allvar har utvecklats för att kunna ge värme under vintern i nordiskt klimat. En luft-luftvärmepumpar är därför mycket effektiv när det kommer till att kyla ner och omkostnaderna är förmodligen betydligt lägre än vad du tror. Ofta rör det sig om några hundralappar för en hel sommar.

Kostnadsberäkningen baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge

 

Figurerna ovan visar förbrukningen beräknat på ett elpris om 1,2 kr/kWh. Första bilden visar ett hus som är 45 kvadratmeter stort, där kostnaden beräknas till omkring 0,76 kronor per timme. Andra bilden visar ett hus på 60 kvadratmeter, i vilket kostnaden beräknas bli cirka 0,98 kronor per timme och i det tredje huset, som är 80 kvadratmeter stort ligger timkostnaden på cirka 1, 74 kronor. Sen får du fundera på hur många timmar om året du använder din AC. Om du vädrar ut ordentligt och sedan sätter på AC:n på kvällen och har den på under natten, så blir det ca 8 kronor per natt för ett utrymme på 60 kvadratmeter. Det kanske det är värt?

Exakt hur stor kostnaden blir i slutändan är individuellt. Det beror på en lång rad förutsättningar, såsom husets isolering, hur mycket solinstrålning huset har, luft-luftvärmepumpens kapacitet och effektivitet, vilken temperatur man väljer att ställa luftvärmepumpen m.m.

Till inställningar av luftvärmepumpens funktioner:

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat