Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Vilket korrosionsskydd ska jag välja?

Du väljer korrosionsskydd baserat på vattenkvaliteten i ditt hem. Korrosionsskydden passar olika typer av vatten och säkerställer att varmvattenberedaren håller så länge som möjligt. Om du är osäker på ditt vatten kan du göra ett vattentest för att vara säker på att du väljer rätt varmvattenberedare och korrosionsskydd.

Välja korrosionsskydd

Läs mer om de olika korrosionsskydden som finns och få tips på passande produkter i texterna nedan.

Varmvattenberedare med rostfritt stål Varmvattenberedare med koppar Varmvattenberedare med emalj och offeranod

Varför behöver jag ett korrosionsskydd?

Korrosion är ett lite finare ord för rost. Korrosion innebär att ett material med tiden fräts sönder i kontakt med exempelvis luft eller vatten. En varmvattenberedares inre befinner sig i ständig kontakt med vatten och med tiden uppstår korrosion. Beroende på vattnets kvalitet skyddar olika material olika bra mot korrosion. Därför talar man om de material som utgör kontaktytan mot vattnet som korrosionsskydd. Genom att välja ett korrosionsskydd som passar ihop med vattnet i ditt hem, minskar risken för korrosion och varmvattenberedare håller längre.

Vattenkvalitet

Vattnet i våra kranar består inte endast av den kemiska förening som betecknas H20. I vattnet förekommer även en rad andra ämnen, som påverkar vattnets kvalitet och egenskaper. Om du har kommunalt vatten hittar du information om vattenkvaliteten på kommunens hemsida eller hos det vattenverk som levererar vattnet. I de flesta kommuner har vattnet relativt normala värden och kräver inget särskilt korrosionsskydd.

Vattenkvaliteten beror på:

  • kloridhalt
  • pH-värde (mängd vätejoner)
  • hårdhet (mängd kalk och magnesium)
  • mängd kolsyra, järn eller mangan
  • ledningsförmåga

Behöver du ett särskilt korrosionsskydd?

Om du behöver hjälp med att välja en varmvattenberedare med ett särskilt korrosionsskydd, kan du använda filtreringen på kategorisidorna för att få fram modeller med ett korrosionsskydd som passar dig. Du är du välkommen att kontakta våra rådgivare, så får du hjälp att hitta en passande varmvattenberedare. Du når våra rådgivare på 0770-777600 eller via vårt kontaktformulär.