Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Installation Bergvärme

Här har vi samlat den information, som rör det som brukar sammanfattas som installation av bergvärme.

Vi hjälper dig med installationen

Hos oss kan du få hjälp med allt du behöver i samband med installationen. Du kan köpa både bergvärmepump, installation och borrning via oss. Du kan efterfråga en offert, för att få förslag på bergvärmepumpar, som passar ditt hus.

Vid ett hembesök bestäms detaljerna för vad som ska ingå, var bergvärmepump och borrhål ska placeras. Vi säkerställer att du får en bergvärmepump som verkligen passar i ditt hus och att allt som krävs för att få systemet att fungera optimalt ingår i din beställning.

Vid hembesöket får du också hjälp med placering av bergvärmepump och energibrunn. Självklart hjälper vi dig även med att fylla i din ansökan om tillstånd för bergvärme, som ska skickas till kommunen.

Vi installerar bergvärme i nästan hela Sverige

Vi installerar främst bergvärmepumpar i södra Sverige, men kan även lösa installation på andra platser. Om du undrar om vi har möjlighet att hjälpa dig med din bergvärmeinstallation, är det bara att kontakta våra rådgivare på 0770-777 600.

Vi installerar bergvärmepumpar på orter såsom Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Gävle, Karlstad, Halmstad, Falun och Växjö, men installerar självfallet även på mindre orter. Vi har dessutom möjlighet att hjälpa dig med bergvärmeinstallation i Norrland. Hör av dig, för att ta reda på möjligheterna på din ort!

Standardinstallation för bergvärme

Vi utför installation av bergvärme på de flesta större orter i Sverige, samt många av de mindre. Hör av dig till oss, för att få reda på vilka möjligheter som finns på just din ort.

Ta hjälp av våra texter:

DimensioneringHembesöketPlacering

Hur fungerar rotavdrag för bergvärme?

Du kan utnyttja rotavdraget vid installation av bergvärme. Rotavdraget gäller för arbetskostnader, alltså inte det material som används vid installationen, resor eller bergvärmepumpen. Ibland räknar man olika kostnader separat och då är det arbetskostnaden rotavdraget går på. Man kan också använda ett schablonbelopp, och får då göra rotavdrag på 35 % (för vätska-vätska värmepumpar) av den totala kostnaden.

Läs mer:

Rotavdrag

Var ansöker jag om tillstånd?

För bergvärme (ytjordvärme, sjövärme och grundvattenvärme) måste man ansöka om tillstånd från kommunen. I vissa fall gäller endast anmälningsplikt. Det är viktigt att du lämnar in en korrekt och komplett ansökan, så att du slipper vänta onödigt länge på beskedet, eller i värsta fall betala extra för att det tar lång tid för kommunen att behandla ditt ärende.

Läs:

Ansökan om tillstånd för bergvärme

Hur lång tid tar det att installera bergvärme?

Vanligtvis tar det några dagar från det att borrningen av energibrunnen påbörjas, tills allt är på plats och har kopplats på husets vattenburna värmesystem. Exakt hur lång tid det tar beror på förutsättningarna i ditt hus och vad som ingår i den installation du har köpt. Du kan få en närmare uppskattning från installatören vid hembesöket.

Hur påverkas mitt hus och min trädgård?

Det är främst trädgården som påverkas av bergvärmeinstallationen. Borriggen lyfts vanligen in i trädgården och gör på så sätt så lite skada som möjligt. Det går dock inte att lyfta borriggen på plats om trädgårdens marknivå befinner sig lägre ner än gatunivån. Ibland måste man gräva upp några buskar eller montera ned en bit av staketet. Det beror på hur din trädgård ser ut.

Borrhålet och kollektorslangen grävs ned och när gräset har vuxit tillbaka, syns det inte att det finns bergvärme i trädgården.

Kollektorslangen leds in till bergvärmepumpen och detta görs vanligtvis genom håltagning i en vägg.

Hur förbereder jag inför installation av bergvärmepump?

Inför bergvärmeinstallationen är det några saker du måste ordna med. Det viktigaste är att du ser till att du verkligen har fått tillstånd för att installera bergvärme från kommunen.

Hur mycket du ska göra, beror på vad du väljer att göra själv och vad du vill betala för att få utfört. Du kan göra mycket själv och få ett lägre pris, eller så betalar du lite extra och får hjälp med det mesta. Läs på om vilka förberedelser som krävs genom att klicka på länken nedan.

Här kan du läsa vidare:

FörberedelserAnsökan om tillstånd

Vem får borra för bergvärme?

Det första som händer vid installationen, är att energibrunnen borras. Vi kan hjälpa dig att ordna med borrningen, men du kan också kontraktera en lokal borrningsfirma själv och endast köpa bergvärmepump och installation från oss. En lokal borrfirma har oftast god kännedom om de lokala förutsättningarna i berggrunden.

Läs mer:

Borrning

Kan jag själv hjälpa till vid installationen?

Vid själva installationen är det inte mycket du ska göra. Du måste dock räkna med att vara behjälplig, när det gäller lyft. Om du inte har möjlighet att hjälpa till, kan det krävas ytterligare en installatör/medhjälpare på plats, så det är viktigt att du meddelar detta innan.

Vad händer efter installationen?

Efter installationen behöver värmesystemet luftas ordentligt, så att det inte finns luft kvar i systemet. I början brukar man också behöva rengöra filtret ofta, då slam och avlagringar kan röra sig lite extra. Efter hand kan du sedan trappa ned på filterrengöringen.

Här hittar du mer information:

Handhavande