Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
När ska man byta bergvärmepump?
Vad innebär ett utbyte?
Förberedelser inför utbytesinstallation

Allt om att byta bergvärmepump

Funderar du på att byta bergvärmepump och pris? Här går vi igenom eventuella frågor som kan komma upp rörande just utbyte och kostnader.

När är det dags att byta bergvärmepump?

Äldre bergvärmepumpar förväntas hålla 15-20 år; de som tillverkas idag förväntas hålla något längre, eftersom den tekniska utvecklingen har gått framåt. Om din är så gammal, är det absolut dags att börja titta på en ny.

Finns det fördelar med att byta nu?

Om du har en bergvärmepump med många år på nacken, finns det absolut fördelar med att byta redan nu. Dels riskerar du inte att plötsligt stå utan fungerande värme och dels kan du få en betydligt mer effektiv bergvärmepump, om du köper en ny modern. Ofta kan man spara flera tusenlappar varje år, med en ny jämfört med en gammal, särskilt om du väljer en modell med varvtalsstyrning.

» Läs mer om bergvärmepumpens livslängd

Pris på byte av bergvärmepump?

Det kanske säger sig självt att det är billigare att byta ut bergvärmepumpen där en energibrunn redan finns, än att behöva borra ett nytt borrhål. Priset varierar mellan vilken installation du väljer, OM du väljer installation, och naturligtvis vilken bergvärmepump du är intresserad av. Behöver du också kompletteringsborra, tillkommer det en kostnad för det också. Cirkapris ligger på mellan 60 000 - 130 000 kronor för installation tillsammans med bergvärmepump.

» Polarpumpens bergvärmepumpar med installation

Jag vill ha hjälp!
Vill du ha hjälp med att hitta en passande bergvärmepumpar att byta till? Våra säljare hjälper dig gärna att plocka fram bergvärmepumpar som passar till ditt hus och det befintliga borrhålet. Ring oss på 0770-777 600.
Gratis offert!
Du kan också fylla i dina uppgifter i vår offertförfrågan, så får du snart en offert på mail med förslag på bergvärmepumpar med installation, som verkligen passar förutsättningarna i ditt hus.

Hur mycket måste jag byta?

Ofta räcker det med att endast byta själva bergvärmepumpen. Borrhål och slangar kan behållas som det är. Därför är det betydligt billigare att byta bergvärmepump jämfört med att installera en ny, där bergvärme inte funnits tidigare.

Behöver jag kompletteringsborra?

Huruvida man måste borra, beror på hur väl dimensionerad din gamla bergvärmepump var. Tidigare dimensionerade bergvärmepumpar på ett annat sätt. Idag dimensionerar man så att bergvärmepumpen ska täcka en större del av uppvärmningen och borrar därför vanligtvis djupare hål, som matchar bergvärmepumpens kapacitet. Om hålet var underdimensionerat finns risken att man tar ut mer energi ur marken än vad som tillförs och temperaturen i berggrunden blir bara lägre och lägre. Men ofta räcker det gamla borrhålet, även med en ny bergvärmepump.

En fördel med att kompletteringsborra eller komplettera uppvärmningen med en annan effektiv värmekälla, är att du kan spara betydligt mer pengar varje år, efter bytet.

» Dimensionering vid utbyte av bergvärmepump

Finns det alternativ till att kompletteringsborra?

Man kan kompletteringsborra, eller komplettera med en liten luft-vattenvärmepump av den sort som kallas monoblock. Då kompenserar man för det mindre borrhålet med en annan sorts värmepump och slipper gräva upp gräsmatta och borra igen.

När på året ska man byta bergvärmepump?

Egentligen funkar det bra att byta när som helst på året. Men det kan vara bra att vara ute i god tid, innan det börjar bli för kallt. Då slipper du stå där utan en fungerande värmekälla när kylan väl kommer.

Allt om installation av bergvärmepump

Funderar du på vad det egentligen innebär att göra en utbytesinstallation? Vi går igenom alla steg och vad du behöver förbereda inför installationen.

» Förberedelser inför utbytesinstallation

 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör