Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Steg för steg - skaffa bergvärme

Följ vår checklista för en trygg och lyckad installation av din bergvärmepump. Vi guidar dig genom alla steg, från borrning till installation av värmepump.

1. Välja bergvärmepump samt dimensionera borrhål

Våra rådgivare hjälper dig att hitta rätt bergvärmepump och dimensionering för borrhålet. Våra beräkningsverktyg och hjälpmedel hjälper oss att ta fram rätt bergvärmepump och dimensioner utifrån dina förutsättningar och behov.

Tips!
Om du vill ha en så låg månadskostnad som möjligt ska du satsa på att borra djupare och köpa en stark bergvärmepump med hög kapacitet. Vi rekommenderar alltid att man köper en bergvärmepump med inverterkompressor.

Ring oss gärna på 0770-777 600 så hjälper vi dig.

2. Skicka in bilder på tomt

För att vi ska kunna förbereda borraren med rätt information om förutsättningarna på din tomt behöver vi bilder på tomten från dig. Bilderna hjälper oss att säkerställa att borrningen är möjlig, och ger borraren nödvändig information om borriggens framkomlighet. Exempel på eventuella hinder som försvårar för borriggens framkomlighet är häckar och buskar.

Ta foton som visar förslag på var borriggen kan ta sig in i trädgården inför borrningen.
Fotografera eventuella hinder så som buskar eller häckar.
Fotografera alla vägar in i trädgården, så att vi kan beräkna borriggens framkomlighet.

3. Efter lagd order

När vi har lagt en order så hamnar ärendet hos vår bergvärme-handläggare. Det dyker oftast upp lite fler frågetecken än vanligt vid köp av en bergvärmepump. Har du flera detaljerade frågor så hjälper handläggaren till med att besvara dessa. Handläggaren finns där för att hjälpa dig under hela processen.

4. Vi bokar in en preliminär vecka för borrningen

Ditt borrtillstånd måste godkännas av din kommun innan vi kan börja borra. För att du ska slippa vänta när du väl fått ditt godkännande ser vi till att snabbt boka in en preliminär tid direkt efter köp. Denna går att skjuta på om så skulle behövas.

5. Vi skickar över nödvändig information för ditt borrtillstånd

Vi skickar över den information som du behöver för att fylla i din ansökan till kommunen. Underlaget som du tar fram till kommunen, kan du även använda när du skickar in din borrplan till oss (punkt 6).

6. Borrplan

Utöver din ansökan till kommunen behöver du skicka in en borrplan till oss som visar en markering över platsen för borrningen. Det går att göra en enkel skiss av tomten och huset på ett vanligt papper, annars går det även bra att använda en dator och en satellitbild från Google.

För att undvika att borra i oönskade ledningar så behöver du vara noggrann med att kolla på www.ledningskollen.se när du gör din borrplan.

Läs mer:

» Allt om hur du skapar din borrplan

7. Du skickar in din ansökan till kommunen

Ansökan skickas in till din kommun. Säg till om det är några uppgifter som saknas så hjälper vi dig. Här kan du läsa mer:

» Så ansöker du om tillstånd för bergvärme

8. Inväntar godkännande från kommunen

Vi inväntar ett godkänt borrtillstånd från er kommun. När du fått ett godkännande mailar du det till oss. Om det är långa väntetider hos kommunen, eller om du får avslag, så får vi skjuta fram den inbokade borrningen tills tillståndet är beviljat.

9. Markera borrplatsen

Inför borrningen måste det finnas en markering på platsen där borrhålet ska göras, förslagsvis genom att sätta en pinne i marken.

10. Dags för borrning

Veckan innan borrningen är planerad fastställer Rototec en mer exakt tid tillsammans med er.

Läs mer:

» Så går borrningen av din energibrunn till

11. Kollektorslang läggs i borrhål

5-10 dagar efter borrningen är klar så läggs kollektorslang i.

12. Värmepump installeras

När kollektorslangen är på plats så är det dags för vår värmepumpsinstallatör att koppla ihop ditt nya värmesystem.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör