Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med bergvärme
Nackdelar med bergvärme
Finns det alternativ?

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här har vi listat olika fördelar och nackdelar med att ha en bergvärmepump som värmekälla.

Fördelar med bergvärme...
Det finns många fördelar med bergvärme. Det finns stora möjligheter att spara energi och systemet kräver dessutom inte mycket underhåll. Här är fördelar med bergvärme.

1. Stor energibesparing

Bergvärme är en av de mest energieffektiva lösningarna som finns på marknaden. Med en bergvärmepump kan du spara uppåt 80 % mot att använda dig av en ren elpanna.

» Energibesparing med bergvärme

2. Lite underhåll

Bergvärmepumpen kräver inte mycket när det kommer till underhåll. Jämfört med många andra värmekällor krävs i praktiken nästan ingenting i löpande underhåll.

3. Bergvärme håller bra

Hela bergvärmepumpen står inomhus, vilket gör att en bergvärmepump ofta håller något längre, än de värmepumpar som har en del som står utomhus.

4. Inte så dyrt, när allt är på plats

Investeringskostnaden är hög, men när väl allt är installerat, borrat och klart, kostar det inte mer att byta ut en bergvärmepump än en annan värmepump. Borrhålet förväntas ha en livslängd på ca 100 år och måste alltså inte borras om vid utbyte av bergvärmepump.

» Investeringskostnad för bergvärme

5. Mindre känsligt för utomhustemperaturer

Berggrundens temperatur är relativt konstant. Det skiljer någon grad mellan södra och norra Sverige, men detta kan man lösa genom att borra ett djupare hål. Luftvärmepumpar som utnyttjar värmen i luften, tappar mer i effekt i norr, då utomhustemperaturen kan bli så låg att värmepumpstekniken knappt ger någon effekt. Därför är bergvärme ett bra val i Norrland.

Nackdelar med bergvärme...
Det finns också en del nackdelar med bergvärme. Den vanligaste nackdelen är att det inte passar så bra överallt. I vissa områden passar det till och med riktigt dåligt. Här är nackdelar med bergvärme

1. Passar inte alla berggrunder

Bergvärme passar dåligt vid sedimentära bergarter, vilket är det vanligaste i Skåne, samt på Öland och Gotland.

» När passar det med bergvärme?

2. Dyrt om det långt ner till berget

Om det är långt ner till berget under ditt hus, kan bergvärme bli en dyr historia. Det kostar nämligen betydligt mer för varje meter det är ner till berggrunden, än för en meter i rent berg. Samtidigt ger avståndet ner till berget ingen värme till bergvärmepumpen; man måste fortfarande borra lika djupt i berget, när man väl når det.

» Borrning för bergvärme

3. Trädgården blir förstörd

Hela trädgården blir inte förstörd, men du måste gräva ner slangarna mellan borrhålet och huset. Dessutom måste du in med en stor borr, som också kan förstöra delar av gräsmattan.

4. Bergvärme är dyrt

Att installera bergvärme är betydligt dyrare än att installera en luft-vattenvärmepump, i och med att borrningen kostar ganska mycket. Samtidigt uppnår dagens luft-vattenvärmepump nästan samma effekt som en bergvärmepump.

» Investeringskostnad för bergvärme

Luft-vattenvärmepump istället?
En luft-vattenvärmepump kan många gånger vara ett bättre alternativ än bergvärme vid nyinstallation. Men är det lika effektivt? Läs vårt blogginlägg för att ta reda på svaret.