Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Energi och ventilation

Ett hus energiförbrukning hänger ihop med dess ventilation. För ventilation ger oundvikligen energiförluster. Samtidigt är ventilation livsviktigt för att både huset och de som vistas i huset ska må bra.

Ventilation ger energiförluster

Ventilation innebär att man byter ut luften i en byggnad. Luften måste värmas upp stora delar av året, för att inomhusklimatet ska vara behaglig. Vid ventilation tar man in kall luft i byggnaden och ventilerar ut varm luft. Den nya kalla luften måste värmas upp och på så vis ökar ventilation en byggnads energiförluster.

Allt tätare hus ger sämre ventilation

För att spara energi har vi länge gått mot allt tätare hus. Isoleringen är tjockare och fönstren har fler glas. Ventilation har tidigare till stor del byggt på att husen inte är helt täta. När man nu bygger om eller bygger nytt med energisparande lösningar, måste man därför vara noga med att även se över ventilationen. Risken finns att det välisolerade huset med sin låga energiförbrukning har ett inomhusklimat som skadar huset och de som vistas i det.

Ventilationen har minskat under 1900-talet. Den genomsnittliga luftomsättningen var:

  • 1948 - 1,2 luftomsättningar/timme
  • 1968 - 0,8 luftomsättningar/timme
  • 1991 - 0,4 luftomsättningar/timme

Kravet från myndigheterna är idag en luftomsättning på 0,5 per timme. Den drastiska minskningen i ventilation, kopplas av forskare till den ökningen av allergi och astma hos barn.

Läs mer om ventilation och hälsaLäs mer om ventilation och renovering

Lösning: låg energiförbrukning och god ventilation

Naturligtvis finns flera lösningar på problemet. Det finns flera sätt att säkerställa en god ventilation, men samtidigt ta till vara på värmen i luften. Vanligtvis är det mer ekonomiskt i slutändan med energibesparande åtgärder och små förbättringar i ventilationen, än att inte göra något alls. Det finns också möjlighet att minska fuktnivåer i utsatta utrymmen.

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump tar tillvara på energin i ventilationsluften och återvinner den. Frånluftsvärmepumpen ger värme till vattenburen värme, som i sin tur värmer upp den nya luften som ventileras in. På så vi kan man spara mycket energi.

Till frånluftsvärmepumpar

Ventilationsvärmeväxlare

Ventilationsvärmeväxlare eller FTX-system är en annan teknisklösning för att kunna spara energi, men samtidigt få fullgod ventilation. Här återför man istället värmen från ventilationsluften direkt till luften.

Till ventilationsvärmeväxlare

Avfuktare

Dålig ventilation kan också leda till höga fuktnivåer i huset. Man kan exempelvis få problem i krypgrund och på vind. I dessa fall kan en avfuktare lösa problemet med de höga fuktnivåerna.

Läs mer om ventilation och fuktTill avfuktare