Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

100 - 150 kvm

Här kan du läsa mer om uppvärmning, ventilation och energibesparing i bostäder med en area mellan 100-150 kvadratmeter. Du får konkreta tips på hur du kan optimera din energibesparing utifrån det värmesystem och ventilationssystem du har idag, samt förslag på alternativ som hjälper dig att förbättra ditt inomhusklimat samtidigt som du sparar pengar.

Uppvärmning för mellanstora bostäder på upp till 150 kvadratmeter

Uppvärmningen av din bostad står för ungefär 3/5 av din totala energiförbrukning, och är således ett område du bör lägga extra stort fokus på om du vill spara energi och pengar.

Alla bostäder har olika typer av uppvärmningssystem som innebär olika möjligheter när det kommer till energibesparing. Nedan har vi samlat tips för hus med direktverkande el och luftburen värme, samt bostäder med vattenburen uppvärmning. I de allra flesta fall är en värmepump som är anpassad efter ditt nuvarande värmesystem det allra bästa alternativet om du vill få värme för låga omkostnader.

Har du ett gammalt torp, eller ett fritidshus och funderar över uppvärmning och ventilation? Här kan du läsa mer:

Torp Sommarstuga och fritidshus

Värmepumpar till bostäder med direktverkande el

Om du bor i en bostad med direktverkande el som värmesystem i dagsläget, är en luft-luftvärmepump ett bra alternativ som hjälper dig spara såväl energi som pengar.

Luftvärmepumpar hämtar energi från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus med hjälp av en fläkt. Med en luftvärmepump får du inget varmvatten, men du får ett mer energibesparande alternativ till din uppvärmning jämfört med om du värmer upp ditt hem med el-element.

Beroende på storleken på din bostad kan det många gånger vara tillräckligt att installera en luftvärmepump med tillräckligt hög kapacitet för det utrymme du vill välja. Det är alltid rekommenderat att du väljer en aningen kraftigare värmepump, för att säkerställa tillräcklig värmeproduktion under hela året, och för att få en så låg energiförbrukning som möjligt.

Nedan kan du se förslag på utvalda luftvärmepumpar för bostäder med en yta på upp till 150 kvadratmeter:

Luftvärmepump för bostäder på upp till 150 kvm

Har din bostad flera våningar, eller en planlösning som gör det svårt för värmen att passera mellan olika rum kan du välja mellan att installera ett aggregat med flera innedelar, eller komplettera din uppvärmning med värmespridare. Här kan du läsa mer om värmespridning inomhus:

Värmespridning med värmeflyttare

Värmepumpar till bostäder med vattenburen värme

Har du vattenburet värmesystem i dagsläget är det en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump eller en frånluftsvärmepump som ger dig högst besparing.

Vilket alternativ som lämpar sig bäst för ditt hus beror på en rad olika faktorer. Ibland går det inte installera bergvärme på grund av din bergart, och då är en luft-vattenvärmepump det bästa alternativ. När det kommer till frånluftsvärmepumpar kräver dessa att du har mekanisk frånluftsventilation. Om du har självdragsventilation i bostaden kan det därför bli onödigt kostsamt att installera en frånluftsvärmepump eftersom du då samtidigt måste uppdatera ditt ventilationssystem.

Om du vill lära dig mer om de olika värmepumparna och ta reda på vilket alternativ som passar bäst för din bostad, kan du ta hjälp av våra texter här:

Ventilation och inomhusklimat i mellanstora bostäder

God ventilation är avgörande för att din bostad ska må bra. Samtidigt har alla bostäder olika ventilationssystem, som medför olika möjligheter för energibesparing och optimering.

Vilket ventilationssystem har du? Nedan kan du läsa mer om olika typer av ventilationssystem, och hur du optimerar ditt inomhusklimat på bästa sätt.

Ventilationsteknik

Så hanterar du fukt hemma

Oavsett hur stort eller litet du bor, kan fukt drabba din bostad. Fukt uppstår när ventilationen inte är tillräcklig, så att varm och fuktig luft stannar kvar i bostaden istället för att ventileras ut. Ibland räcker det att installera fler ventiler eller fläktar, men i vissa fall krävs en mer effektiv avfuktning för att du ska bli av med problemet.

Här kan du läsa mer om hur du upptäcker fukt i bostaden, och effektiva metoder som hjälper dig avlägsna problemet:

Fukt i hus - upptäck, mät, åtgärda

Har din bostad ett eller flera fuktkänsliga utrymmen, som behöver extra tillsyn och åtgärder för att motverka fuktskador? Läs mer om fukt i olika utrymmen här:

Fuktkänsliga utrymmen i din bostad