Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Bostad upp till 100 kvm - Ventilation och uppvärmning
I artikeln...
Uppvärmning för mindre bostäder
Ventilation och inomhusklimat i mindre bostäder
Så hanterar du fukt hemma

Bostad upp till 100 kvm - Ventilation och uppvärmning

Här kan du läsa mer om uppvärmning, ventilation och energibesparing i bostäder med en area på upp till 100 kvadratmeter. Du får konkreta tips på hur du kan optimera din energibesparing utifrån det värmesystem och ventilationssystem du har idag, samt förslag på alternativ som hjälper dig att förbättra ditt inomhusklimat samtidigt som du sparar pengar.

Små hus är ofta äldre hus, som gamla torp eller fritidshus.
I mindre hus är det vanligare med luftburen värme. Man kanske har direktverkande el och någon form av eldning.
Självdrag är vanligt som ventilationssystem. Har du det bör du hålla extra uppsikt så du inte får problem med fukt.
I mindre hus bor vanligtvis färre personer och det brukar räcka med en mindre varmvattenberedare.
Visste du att man kan använda en värmepumpsberedare istället för en varmvattenberedare och spara uppåt 80 % av kostnaderna för att värma tappvatten.

 

Vilken sorts hus är det?

 

Huset storlek säger egentligen inte mycket om vilken typ av uppvärmning och ventilation som används. Olika typer av hus har däremot oftare liknande egenskaper. Är ditt hus från ett särskilt årtionde hittar du mer information här

 

Du kan också hitta mer information om specifika hussorter som ofta är små:

 

 

Krångliga ord?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

 

Uppvärmning för mindre bostäder på upp till 100 kvadratmeter

 

Uppvärmningen av din bostad står för ungefär 60 % av din totala energiförbrukning, och är således ett område du bör lägga extra stort fokus på om du vill spara energi och pengar.

 

Alla bostäder har olika typer av uppvärmningssystem som innebär olika möjligheter när det kommer till energibesparing. Nedan har vi samlat tips för hus med direktverkande el och luftburen värme, samt bostäder med vattenburen uppvärmning. I de allra flesta fall är en värmepump som är anpassad efter ditt nuvarande värmesystem det allra bästa alternativet om du vill få värme för låga omkostnader.

 

Värmepumpar till bostäder med direktverkande el

 

Om du bor i en mindre bostad och har direktverkande el som värmesystem i dagsläget, är en luftvärmepump ett bra alternativ som hjälper dig spara såväl energi som pengar. Luftvärmepumpar hämtar energi från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus med hjälp av en fläkt. Med en luftvärmepump får du inget varmvatten, men du får ett mer energibesparande alternativ till din uppvärmning jämfört med om du värmer upp ditt hem med el-element.

 

Beroende på storleken på din bostad kan det många gånger vara tillräckligt att installera en luftvärmepump med tillräckligt hög kapacitet för det utrymme du vill välja; detta gäller särskilt i mindre hus. Det är alltid rekommenderat att du väljer en aningen kraftigare värmepump, för att säkerställa tillräcklig värmeproduktion under hela året, och för att få en så låg energiförbrukning som möjligt.

 

Luftvärmepump till mindre hus på upp till 100 kvm
Här kan du se förslag på utvalda luftvärmepumpar för bostäder med en yta på upp till 100 kvadratmeter.

 

Har din bostad flera våningar, eller en planlösning som gör det svårt för värmen att passera mellan olika rum kan du välja mellan att installera ett aggregat med flera innedelar, eller komplettera din uppvärmning med värmespridare. Här kan du läsa mer om värmespridning inomhus:

 

» Värmespridning med värmeflyttare

 

Värmepumpar till bostäder med vattenburen värme

 

Har du vattenburet värmesystem i dagsläget är det en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump eller en frånluftsvärmepump som ger dig högst besparing.

 

Vilket alternativ som lämpar sig bäst för ditt hus beror på en rad olika faktorer. Ibland går det inte installera bergvärme på grund av din bergart, och då är en luft-vattenvärmepump det bästa alternativ. När det kommer till frånluftsvärmepumpar kräver dessa att du har mekanisk frånluftsventilation. Om du har självdragsventilation i bostaden kan det därför bli onödigt kostsamt att installera en frånluftsvärmepump eftersom du då samtidigt måste uppdatera ditt ventilationssystem.

 

Här hittar du olika värmepumpar som passar mindre hus:

 

 

Ventilation och inomhusklimat i mindre bostäder

 

God ventilation är avgörande för att din bostad ska må bra. I mindre bostäder kan det vara enklare att ha ett tillräckligt luftflöde, eftersom det finns färre rum och mindre ytor att se över. Samtidigt har alla bostäder olika ventilationssystem, som medför olika möjligheter för energibesparing och optimering.

 

Vilket ventilationssystem har du? Nedan kan du läsa mer om olika typer av ventilationssystem, och hur du optimerar ditt inomhusklimat på bästa sätt.

 

» Ventilationsteknik

 

Så hanterar du fukt hemma

 

Oavsett hur stort eller litet du bor, kan fukt drabba din bostad. Fukt uppstår när ventilationen inte är tillräcklig, så att varm och fuktig luft stannar kvar i bostaden istället för att ventileras ut. Ibland räcker det att installera fler ventiler eller fläktar, men i vissa fall krävs en mer effektiv avfuktning för att du ska bli av med problemet.

 

Här kan du läsa mer om hur du upptäcker fukt i bostaden, och effektiva metoder som hjälper dig avlägsna problemet:

 

» Fukt i hus - upptäck, mät, åtgärda