Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Bostad 200-250 kvm - Ventilation och uppvärmning
I artikeln...
Uppvärmning för bostäder på 200 - 250 kvadratmeter
Ventilation i större bostäder
Så hanterar du fukt hemma

Bostad 200-250 kvm - Ventilation och uppvärmning

Här kan du läsa mer om uppvärmning, ventilation och energibesparing i bostäder med en area mellan 200-250 kvadratmeter. Större bostäder ställer ofta högre krav på värmespridning och energieffektivisering. Du får konkreta tips på hur du kan optimera din energibesparing utifrån det värmesystem och ventilationssystem du har idag, samt förslag på alternativ som hjälper dig att förbättra ditt inomhusklimat samtidigt som du sparar pengar.

Vanligtvis har man vattenburen värme, och då passar det bra med en kraftig värmepump
Energibesparande åtgärder får ofta stor effekt på omkostnaderna i större hus.
Beroende på husets ålder, finns olika ventilationssystem som standard. Kolla upp din ventilation och säkerställ att den fungerar bra.
Stora, äldre hus har ofta sämre isolering, vilket gör att kostnaderna rusar iväg.
Det finns AC-lösningar där man kan få en innedel i varje sovrum.

Vilken sorts hus är det?

Ofta säger byggnadsåret eller hustypen mer om vad ett hus har för egenskaper när det kommer till uppvärmning. Följ någon av länkarna nedan för att hitta information kring hus från en viss tid eller en viss hustyp.

Krångliga ord?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

Uppvärmning för större bostäder på 200 - 250 kvadratmeter 

Uppvärmningen av din bostad står för ungefär 3/5 av din totala energiförbrukning, och är således ett område du bör lägga extra stort fokus på om du vill spara energi och pengar. 

Alla bostäder har olika typer av uppvärmningssystem som innebär olika möjligheter när det kommer till energibesparing. Nedan har vi samlat tips för hus med direktverkande el och luftburen värme, samt bostäder med vattenburen uppvärmning. I de allra flesta fall är en värmepump som är anpassad efter ditt nuvarande värmesystem det allra bästa alternativet om du vill få värme för låga omkostnader. 

Värmepumpar till bostäder med direktverkande el 

Om du bor i en bostad med direktverkande el som värmesystem i dagsläget, är en luft-luftvärmepump ett bra alternativ som hjälper dig spara såväl energi som pengar. 

Luftvärmepumpar hämtar energi från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus med hjälp av en fläkt. Med en luftvärmepump får du inget varmvatten, men du får ett mer energibesparande alternativ till din uppvärmning jämfört med om du värmer upp ditt hem med el-element. 

För att värma väldigt stora ytor över 200 m² upp till 250 m² rekommenderar vi en luftvärmepump med kraftigt luftflöde för att ge så bra spridning av värmen som möjligt. Ska flera våningar eller rum värmas så rekommenderar vi att man väljer flera innedelar för att kunna få optimal spridning. Det finns även tillbehör som Airmove, som kan fördela luften mellan olika rum på ett effektivt sätt. 

Tänk på att överdimensionera pumpen för att få så bra besparing och effektiv uppvärmning som möjligt då det blir lättare för pumpen att arbeta, speciellt om ni har lite sämre isolering. 

Luftvärmepumpar för bostäder på 200-250 kvm
Här kan du se förslag på utvalda luftvärmepumpar för bostäder med en yta på 200 till 250 kvm.

Värmepumpar till bostäder med vattenburen värme 

Har du vattenburet värmesystem i dagsläget är det en luft-vattenvärmepump, bergvärmepump eller en frånluftsvärmepump som ger dig högst besparing. 

Vilket alternativ som lämpar sig bäst för ditt hus beror på en rad olika faktorer. Ibland går det inte installera bergvärme på grund av din bergart, och då är en luft-vattenvärmepump det bästa alternativ. När det kommer till frånluftsvärmepumpar kräver dessa att du har mekanisk frånluftsventilation. Om du har självdragsventilation i bostaden kan det därför bli onödigt kostsamt att installera en frånluftsvärmepump eftersom du då samtidigt måste uppdatera ditt ventilationssystem. 

Om du vill lära dig mer om de olika värmepumparna och ta reda på vilket alternativ som passar bäst för din bostad, kan du ta hjälp av våra texter här: 

Ventilation och inomhusklimat i större bostäder 

God ventilation är avgörande för att din bostad ska må bra. I större bostäder kan det vara svårare att få ett tillräckligt luftflöde, eftersom det finns fler rum och större ytor att se över. Samtidigt har alla bostäder olika ventilationssystem, som medför olika möjligheter för energibesparing och optimering. 

Vilket ventilationssystem har du? Nedan kan du läsa mer om olika typer av ventilationssystem, och hur du optimerar ditt inomhusklimat på bästa sätt. 

» Ventilationsteknik 

Så hanterar du fukt hemma 

Oavsett hur stort eller litet du bor, kan fukt drabba din bostad. Fukt uppstår när ventilationen inte är tillräcklig, så att varm och fuktig luft stannar kvar i bostaden istället för att ventileras ut. Ibland räcker det att installera fler ventiler eller fläktar, men i vissa fall krävs en mer effektiv avfuktning för att du ska bli av med problemet. 

Här kan du läsa mer om hur du upptäcker fukt i bostaden, och effektiva metoder som hjälper dig avlägsna problemet: 

» Fukt i hus - upptäck, mät, åtgärda 

Har din bostad ett eller flera fuktkänsliga utrymmen, som vind, källare eller krypgrund, som behöver extra tillsyn och åtgärder för att motverka fuktskador? Läs mer om fukt i olika utrymmen här: 

» Fuktkänsliga utrymmen i din bostad