Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Ska man välja vattenburen golvvärme eller el-golvvärme i badrum?
Hur mycket el drar golvvärme i badrummet?
Kan man stänga av el-golvvärmen i badrummet?

Golvvärme i badrum

Badrum är kanske det mest typiska utrymmet att ha golvvärme i. Här går man ofta barfota och då är det skönt med varma golv. Dessutom är golvvärme väldigt effektivt när det kommer till att torka ut utrymmen som ofta blir fuktiga. Våta golv, fukt i luften efter att någon har duschat och blöta handdukar torkar bra om det finns golvvärme.

Ska man välja vattenburen golvvärme eller el-golvvärme i badrum?

Vilket man väljer beror till stor del på förutsättningarna i huset. Vattenburen golvvärme är särskilt vanligt i platta, men kan också läggas på träbjälklag. Elgolvvärme är vanligare i mindre utrymmen, eftersom det är billigare och enklare att installera. Att dra vattenrör och skapa egna slingor i värmesystemet för bara en liten yta, kan kosta ganska mycket i installationskostnad. Det innebär att även om man har vattenburen värme i badrummet via en radiator, kan det hända att man väljer el-golvvärme i golvet som kombination.

» El-golvvärme eller vattenburen golvvärme

Hur mycket el drar golvvärme i badrummet?

Eftersom det är vanligt med el-golvvärme i badrum, är det också vanligt att man undrar hur mycket golvvärmen förbrukar. Generellt räknar man med att el-golvvärme förbrukar 150-300 kWh per kvadratmeter och år.

» Hur mycket el drar golvvärme?

Kan man stänga av el-golvvärmen i badrummet?

Det beror lite på vad du har för värme och ventilation i övrigt. Är det vattenburen golvvärme i plattan på marken gör du klokt i att ha en viss temperatur i systemet (ca 10 °C), för att undvika fuktproblem. Är det inte på plattan utan längre in i huskonstruktionen, exempelvis på övervåningen, kan du vanligtvis stänga av golvvärmen utan problem. Detta gäller särskilt om du har annan uppvärmning i rummet, såsom vattenburna radiatorer och el-golvvärmen endast är för komfort. Tänk dock på att mindre värme alltid kan innebär risk för fuktproblem, i våtutrymmen, så var noga med att säkerställa att utrymmet torkar ut som det ska.

» Hur mycket el förbrukar badrummet?

Lär dig mer om golvvärme