Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Luft-vattenvärmepump vs bergvärmepump

Luft-vattenvärmepump som alternativ till bergvärmepump

Funderar du på om det är bäst att välja en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump? I de flesta fall är luft-vattenvärmepumpen ett riktigt bra alternativ.

Luft-vattenvärmepump perfekt alternativ till bergvärme

 

En luft-vattenvärmepump är i de allra flesta fall ett lönsamt alternativ till bergvärme. Det är egentligen bara i områden där det blir riktigt kallt på vintern, som bergvärmen har sin plats. I större delen av Sverige är luft-vattenvärmepumpen ett riktigt bra alternativ.

 

Visste du att...
Det finns en berg-, sjö eller jordvärmepump i runt 21 % av de svenska småhusen.*

 

Varför ska jag fundera på alternativ till bergvärme?

 

Bergvärme är en stor investering. Investeringskostnaden är många gånger 50 000 kronor mer än för en luft-vattenvärmepump. Idag är besparingen med en luft-vattenvärmepump oftast nästan lika stor som med en bergvärmepump. Ofta skiljer det bara runt en tusenlapp om året i en normal svensk villa.

 

Att installera bergvärme är dessutom lite mer omständigt. Du måste också borra någonstans på tomten, gräva upp för rör mellan borrhålet och huset. Dessutom kräver bergvärme att man ansöker om tillstånd, vilket inte brukar vara fallet för en luft-vattenvärmepump. Att ansöka om tillstånd kostar en extra slant.

 

I vissa fall är bergvärme mindre lönsamt; exempelvis om det är långt ner till berggrunden eller om berggrunden är av mindre lämplig art, såsom kalksten (Gotland, Öland och Skåne, men även lokala avvikelser). Avståndet ner till berggrunden måste isoleras och detta kan medföra stora extra kostnader om det är långt ner till där berggrunden börjar. Varje extra meter innan berggrunden kostar flera gånger så mycket som en meter i berggrunden; samtidigt som dessa meter innan berggrunden inte tillför någon effekt. I mindre lämpliga bergarter är ledningsförmågan sämre och detta kräver djupare borrhål, vilket kostar mer.

 

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

 

Med en luft-vattenvärmepump använder du samma energisnåla värmepumpsteknik. Du får till stor del samma fördelar - låg energiförbrukning och lite underhåll, samtidigt som valet av en luft-vattenvärmepump gör att du inte måste betala i närheten av lika mycket, för att få systemet på plats.

 

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till bergvärmepump. En luft-vattenvärmepump är billigare i inköp samtidigt som den har en mycket hög effekt och besparing.

 

Vad är en bergvärmepump?

 

Bergvärmepumpen kopplas mot en slang som går ner i ett djupt borrhål i marken. I marken värms vätskan i slangen upp och denna värme överförs sedan till bergvärmepumpen, där värmen komprimeras med värmepumpsteknik och används för att värma hus och tappvatten. En luft-vattenvärmepump använder samma värmepumpsteknik, men hämtar istället värme från utomshusluften.

 

»Till bergvärmepumpar

 

Luft-vattenvärmepump som alternativ

 

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

 

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

 

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

 

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

 

Vilken skillnad är det på besparing mellan bergvärme och luft-vattenvärmepump

 

Enligt Energimyndighetens testresultat kan man som mest spara upp till ungefär 75-80 % om man byter ut sin nuvarande elvärme mot bergvärme. Detta innebär att ett hus med en årlig förbrukning på ca 25 000 kWh kan sänka sin elförbrukning med uppåt 20 000 kWh.

 

Även om luft-vattenvärmepumpar blivit mer effektiva på senare år är energibesparingen på bergvärme fortfarande större än på luft-vattenvärme. En luft-vattenvärmepump kan vid rätt förutsättningar spara ca 70 %. I ett hus med en årlig förbrukning på ca 25000 kWh kan man då sänka sin elförbrukning med uppåt 17500 kWh per år.

 

Vilken är mest effektiv?

 

Är då luft-vattenvärmepump lika effektiv som bergvärme? Nej, bergvärme är oftast något mer effektivt om man ser till ren besparing.

 

Vi har ett stort sortiment av bergvärmepumpar här:

 

 

Lägger du däremot till investeringskostnaden i kalkylen, får du ett annat resultat. Det är inte ovanligt att det kostar 50000 kronor mer för ett komplett nytt system med en bergvärmepump jämfört med en luft-vattenvärmepump. Ibland kan skillnaden vara ännu större.

 

Samtidigt är kanske skillnaden i besparing bara ett par tusenlappar per år.
Slutsatsen blir därför; beroende på vilka faktorer som är avgörande för just dig och dina behov kan absolut luft-vattenvärme vara ett lika effektivt alternativ som bergvärme.

 

 

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige