Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller vedpanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepump som alternativ till vedpanna

Har du vedpanna men vill undersöka alternativen? Eller funderar du på att skaffa och är intresserad av att se på andra möjligheter?

Vill du ha ett alternativ till vedpanna?

Att elda med ved kräver mycket arbete och en vedpanna med tillhörande förråd tar ganska stor plats. Det påverkar också närmiljön och grannarna kan ha synpunkter på ditt eldande.

Visste du att...
Runt 14 % av småhusen i Sverige har en vedpanna och runt 12 % av småhusen använder också sin vedpanna, för många har även tillgång till kompletterande värmekällor.*

Varför välja bort vedeldning?

Att bränna ved är ett urgammalt sätt för uppvärmning. Vedpanna är en utveckling av den metoden. Elda med ved gör man också i kamin, kakelugn eller öppen spis. Att bränna ved är miljöneutralt men kan störa närmiljön. Ved är en ganska billig resurs - särskilt om du har egen skog - men kräver mycket arbete och plats.

Vill du slippa en hel del arbete för liten vinst? Har du inte tillgång till egen ved eller är din panna gammal och omodern? Då kan det vara läge att undersöka om en värmepump kan vara ett alternativ för dig.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump hämtar befintlig värmeenergi utomhus, komprimerar den och värmer upp både luft och tappvatten i ditt hem. Det är en mycket kostnadseffektiv lösning som kräver minimalt med underhåll. Du slipper helt ha utrymme för bränsleförråd och du behöver inte besvära dig med bränsleleveranser.

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till vedpanna.

Vad är en vedpanna?

I en vedpanna används ved som bränsle för uppvärmning. Värme stiger och värmer upp vatten i byggnadens vattenburna system. Värmen sprids i detta system via rörledningar och radiatorer runt om i huset.

Eldning för trivsel i kaminer och kakelugnar är vanligt och i många stugor och fritidshus är det enda källan till uppvärmning. Vedpannor är av naturliga skäl vanligare på landet, hos hushåll som äger egen skog och har gott om utrymme att förvara ved.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige