Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Luft-vattenvärmepump vs frånluftsvärmepump

Luft-vattenvärmepump som alternativ till frånluftsvärmepump

Funderar du på att byta ut din frånluftsvärmepump och undrar om en luftvattenvärmepump kan vara ett alternativ? Eller tänker du kanske att det är dags att installera en värmepump och väljer mellan en frånluftsvärmepump och en luft-vattenvärmepump.

Luft-vattenvärmepump ett bra alternativ till frånluftsvärmepump 

I många fall är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ till en frånluftsvärmepump, eftersom det finns större möjligheter att välja den effekt som huset behöver. 

Visste du att...
Det finns en frånluftsvärmepump i runt 5 % av de svenska småhusen.*

Varför fundera på alternativ till frånluft? 

En frånluftsvärmepump blir inte bättre än den mängden värme som finns i huset. Om mycket värme går förlorad, blir frånluftsvärmepumpen mindre effektiv. Om du tycker att frånluftsvärmepumpen inte ger det resultat du förväntat dig, kan det vara idé att se över komplement eller alternativ. Det finns alternativ för att ta tillvara på värmen i frånluften även i ett system som i grunden bygger på en luft-vattenvärmepump. 

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump 

Luft-vattenvärmepumpen använder samma energisnåla teknik som frånluftsvärmepumpen, med den skillnaden att energikällan är utomshusluften istället för inomhusluften (som ska ventileras ut). En luft-vattenvärmepump har på så vis en mycket störra energikälla och kan anpassa effekten bättre efter husets behov. Om mer energi behövs, kan man skaffa en kraftigare luft-vattenvärmepump. 

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till frånluftsvärmepump.

Vad är en frånluftsvärmepump? 

Frånluftsvärmepumpar tar till vara på värmen i frånluften (den luft som ska ventileras ut ur huset). På så vis får huset tillgång till den livsviktiga ventilationen utan att energi går förlorad i onödan. 

»Till frånluftsvärmepumpar 

Luft-vattenvärmepump som alternativ 

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader. 

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla. 

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten. 

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige