Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller elpanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Luft-vattenvärmepump vs elpanna

Luft-vattenvärmepump som alternativ till elpanna

I dag är det ovanligt att man bara har elpanna. Förutom i specialfall - som till exempel vissa små byggnader - finns det alltid bättre lösningar. Ofta rekommenderas en luft-vattenvärmepump som ett energisnålare och miljövänligare alternativ.

Luft-vattenvärmepump är bättre än elpanna

I dag upplever de flesta att elpanna är en omodern lösning. Att byta till luft-vattenvärmepump är ett attraktivt alternativ då redan viktiga delar av värmesystemet finns på plats.

Visste du att...
Idag använder cirka 4 % av Sveriges hushåll enbart elpanna för uppvärmning. Lägger vi till de som använder den i kombination med värmepump eller trivseleldning blir det 11 %.*

Varför byta från elpanna?

I dag undviker man elpanna beroende på driftkostnaden eller miljöaspekten. Elpriset är svårförutsägbart och kan pendla kraftigt. Ofta produceras el med fossila bränslen, särskilt vid de tillfällen då Sverige tvingas importera el utifrån, och ger då en negativ miljöpåverkan. Med en värmepump kan du minska din energiförbrukning markant, vilket inte bara ger mindre utgifter varje månad utan också gör hushållsekonomin mindre utsatt för förändringar i elpriset.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump är energieffektiv och du får låga omkostnader. Den hämtar “gratis” värme utifrån. Det finns olika typer av värmepumpar men med en luft-vattenvärmepump får du även en lösning för varmvattenberedning. Värmepumpen liknar din gamla lösning i storlek och form.

I jämförelse med direktverkande el har du redan ett vattenburet system. Du har grunden installerad och det blir därför jämförelsevis enkelt att byta system. Andra möjliga lösningar om du vill byta ut din elpanna kan vara fjärr-, berg- eller ytjordvärme. Vid installation kräver de dock i viss mån ombyggnad eller så påverkar de din tomt.

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till elpanna.

Vad är en elpanna?

I samband med oljekrisen och kärnkraftens utbyggnad på 70-talet blev elpanna en populär lösning. Ofta bytte man ut sin gamla oljepanna. Med en elpanna värms vatten med hjälp av elektricitet och via det vattenburna systemet sprids sedan värmen i byggnaden. Tappvatten ingår som en del i systemet.

En elpanna är ganska liten och jämförelsevis billig i inköp men ger högre elkonsumtion. Det går inte heller att bortse från miljöpåverkan vid elproduktionen.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige