Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller fjärrvärme?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Luft-vattenvärmepump vs fjärrvärme

Luft-vattenvärmepump som alternativ till fjärrvärme

Funderar du på fjärrvärme och undrar hur alternativen ser ut? Fjärrvärme kan vara attraktivt om du bor i ett samhälle relativt nära värmeverket. Men beroende på hur din situation ser ut kan det vara idé att fundera över ett alternativ, såsom en luft-vattenvärmepump.

Luft-vattenvärmepump ger dig mer kontroll över din uppvärmning

Det finns oftast bara en leverantör per ort så med fjärrvärme sitter du fast i en monopolliknande situation. Du kan inte själv välja bränsle och har inte kontroll över produktionen eller omkostnaderna.

Visste du att...
I Sverige är det 3 % som kombinerar fjärrvärme med andra värmekällor. Ungefär 12 % använder enbart fjärrvärme.*

Varför välja bort fjärrvärme?

När du bor på en ort med ett fjärrvärmeverk med en mindre energieffektiv lösning är det mer intressant med till exempel en egen luft-vattenvärmepump. Effektiviteten minskar med avståndet till fjärrvärmeverket, så det blir intressantare med alternativ ju längre bort det ligger. Vill du ha kontroll, slippa en monopolsituation och har långt till fjärrvärmeverket är det läge att fundera på andra alternativ för uppvärmning.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

Med en egen luft-vattenvärmepump får du en billig lösning för uppvärmning och du har själv kontroll över processen. Du väljer den lösning som passar dig och du bestämmer själv när du vill uppgradera till något miljövänligare eller effektivare. Du får en stor besparing jämfört med äldre alternativ. Med en luft-vattenvärmepump får du billig och enkel uppvärmning som inte kräver så mycket underhåll. Den hämtar värmeenergi “gratis” från omgivningen.

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till fjärrvärme.

Vad är fjärrvärme?

Fjärrvärme innebär att värme skapas i en central anläggning och distribueras ut till konsumenterna i ett nät. Det säger inget om hur värmen skapas, vanligt är förbränning av flis eller sopor men det kan även vara olja eller en större bergvärmeanläggning. Det får du själv undersöka hur det ser ut på din ort och avgöra om det är en lösning du tycker låter acceptabel. Det är vanligare med fjärrvärme i tätort och i flerbostadshus än i glesbygd och villa.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige