Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller olje- eller gaspanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Luft-vattenvärmepump vs oljepanna

Luft-vattenvärmepump som alternativ till oljepanna och gaspanna

Att använda olja eller gas för uppvärmning blir alltmer ovanligt. En oljepanna är inte miljövänlig och det är ett dyrt sätt att värma hus. Ofta rekommenderas en luft-vattenvärmepump som ett bättre alternativ.

Luft-vattenvärmepump ett perfekt alternativ till olja och gas

Oljepannor och gaspannor uppfattas av de flesta som en omodern lösning i dag. En luft-vattenvärmepump är ett kostnadseffektivt alternativ som är bättre för både miljön och plånboken.

Visste du att...
Det är runt 1 % av småhusen i Sverige som har oljepanna idag och mindre än 1 % som har gaspanna. Många av dessa används i kombination med andra värmekällor, såsom en luft-vattenvärmepump.*

Varför välja bort oljepanna?

Tungt vägande argumenten för miljö samt kostnad gör att många väljer bort oljepanna. Det är dyrt och miljöovänligt. Priset på olja har stigit kraftigt på senare år och är svårförutsägbart. Oljeförbränning skapar svavel- och kväveföreningar som bidrar till växthuseffekten och olja är en ändlig naturresurs. Gas är inte mycket bättre.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

Med en luft-vattenvärmepump minskar dina omkostnader. Du utvinner befintlig värmeenergi från omgivningen. Du använder ett miljömässigt hållbart system som inte är beroende av en ändlig naturresurs. Dessutom blir det enklare att förutse kostnaderna över tid. Du behöver inte vara orolig för oförutsägbara prisförändringar på marknaden eller eventuella påtryckningsmedel från politiskt håll. Det är vanligt att man väljer en värmepump när oljepannan skrotas.

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till oljepanna eller gaspanna.

Vad är oljepanna och gaspanna?

Innan oljekrisen på 70-talet var oljepanna ett vanligt och populärt alternativ för uppvärmning. I pannan bränns olja eller gas vilket skapar värme. Denna värme sprids via det vattenburna systemet i byggnaden. Även tappvatten värms av denna typ av panna.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige