Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepump eller pelletspanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra alternativ
Luft-vattenvärmepump vs pelletspanna

Luft-vattenvärmepump som alternativ till pelletspanna

En pelletspanna med tillhörande förråd tar plats och kan kräva en del underhåll. Den är bättre för miljön jämfört med till exempel oljepanna. Men kanske är en luft-vattenvärmepump ett bättre alternativ än pelletspannan?

Letar du alternativ till pelletspanna?

Hälften av hushållen som har en pelletspanna installerad väljer andra lösningar för uppvärmning. Varför ha en sådan om man inte använder den? Den kräver utrymme och underhåll och många tycker fördelarna med värmepump överväger. Det är en intressant väg att undersöka.

Visste du att...
6 % av husen i Sverige använder pellets, briketter, flis eller spån för uppvärmning. Ytterligare 6 % har pelletspanna men väljer att använda andra lösningar.*

Luft-vattenvärmepump ett bättre alternativ än pelletspanna

Med en pelletspanna har du en utrymmeskrävande anläggning där det ofta tillkommer ett stort förråd för minst tre ton pellets. Alternativet är ett mindre förråd som kräver ständig påfyllning av mindre och dyrare säckar med bränsle. En pelletsbrännare skapar förutom värme även sot och kräver underhåll. Vid förbränning av pellets bildas svavel- och kväveoxider samt stoft och flyktiga kolväten som är skadliga för miljö och hälsa.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

Med en luft-vattenvärmepump kan du utvinna “gratis” värmeenergi från omgivande luft. Du får ett system som är nästan underhållsfritt och du behöver inget bränsleförråd som tar stor plats. Du behöver inte tänka på återkommande bränsleleveranser. Påfyllning av bränsle sker helt automatiskt så att säga.

Luft-vattenvärmepump som alternativ
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett alternativ till pelletspanna.

Vad är en pelletspanna?

En pelletspanna är en värmepanna som bränner pellets. Du behöver en förbränningspanna, förråd, bränsle och leveranser. I pannan skapas värme när pellets skapad av träråvara förbränns. Värmen förs över till vatten och via husets vattenburna system sprids värmeenergin i bostaden. Du får även varmt tappvatten.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.
Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige