Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Gotlands dricksvatten präglas av de problem som uppstår vid låga grundvattennivåer
I artikeln...
Vattenrelaterade problem på Gotland
Låga grundvattennivåer och undermåligt dricksvatten
Så renar du ditt vatten på Gotland

Vattenkvalitet Gotland

Gotland har en synnerligen särpräglad natur, vilket komplicerar vattenförsörjningen. Det är en stor utmaning att hitta bra grundvatten som inte direkt blir förorenat av regnvatten.

Eftersom Gotland är en ö, innebär det att den är omgiven av havsvatten, därför är det också vanligt att havsvatten läcker in i grundvattnet. Lägg ihop dessa problem tillsammans med det faktum att Gotland har låga grundvattennivåer, så kan man bara konstatera att Gotland är i behov av andra lösningar än uppmaningarna om att spara vatten i hushållen. Cirka 40% av öborna har också egen brunn, vilket gör det extremt angeläget att den egna brunnen ska hålla kvalitet och den kräver mycket underhåll.

Vad är låga grundvattennivåer?

Grundvattnet är det vatten vi renar som sedan blir till vårt dricksvatten. Finns det inget grundvatten, kan man inte heller skapa nytt. Gotland är i ett sådant läge att grundvattennivåerna är extremt låga, vilket tvingar öborna att ständigt försöka spara in på vattnet. Ön består av till stor del berggrund och kalk, vilket är mycket ogynnsamt för vatten. Problemen som också kommer med låga grundvattennivåer är att det lätt blir förorenat av både regn och saltvatten som tränger igenom reningsverken och de egna brunnarna, detta påverkar kvaliteten. Nya hus och industrier får det svårt att etablera sig på ön, därför att vattnet inte räcker till.

Vattenprover för Gotland

Rekommendationerna från livsmedelsverket är att testa sitt vatten vart tredje år. Bor man i ett utsatt område kan det dock vara så att det behövs göras mer ofta. Innan du köper ett vattenreningssystem kan det också vara bra att göra en analys på ditt dricksvatten.  Ett vattenprov gör du enkelt hemma och får svar direkt. Ibland kan det behövas ett mer avancerat vattentest, dessa går att beställa från ackrediterade laboratorium, som sedan analyserar dem. 

» Testa ditt vatten

Vattenrening för Gotland

Ett vattenreningssystem som klarar av att rena ett sådant komplext vatten, måste komplext i sig. Men komplext behöver inte vara svårt, här finns nyckelfärdiga vattenreningssystem som klarar av att rena ditt vatten från över 99% av föroreningarna. Kommunalt vattenverk eller egen brunn spelar ingen roll, med våra lösningar blir ditt vatten friskt och gott. Har du problem med bräckt vatten är det heller inga bekymmer, vi har nyckelfärdiga vattenreningssystem för det med. Vi kan hjälpa vi dig med alltifrån val av vattenreningssystem, installation och servicekontrakt, allt för att du ska få fräscht och rent vatten, helt bekymmersfritt.

» Hitta din vattenrenare här