Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
PFAS i sjöarna
Vattenprover för Växsjö
Rena vattnet i Växsjö

Vattenkvalitet Växsjö

I många av sjöarna kring Växsjö, varnas de boende från att äta insjöfisk eftersom sjöarna är påverkade av höga halter PFAS. Höga halter av PFAS kan leda till större risk för infektioner, visar ny forskning från Örebro Universitet.

I Växsjö, Småland, har PFAS i vattnet länge varit känt, särskilt i sjöarna kring stadskärnan. Ännu finns ingen direkt lösning på problemet. På grund av detta, varnas växsjöborna från att äta fisk som kommer från dessa sjöar. Inte mer än tre gånger per år bör man äta fisk som fångats från sjöarna Trummen, Södra- och Norra Bergundasjön, samt Växsjösjön.

Brandövningsplatsen Nothemmet i Växsjö, har också visat sig vara kraftigt förorenat av PFAS. Området kring platsen behöver saneras, även om man inte längre använder lika mycket brandsläckningsskum (vilket innehåller höga halter av PFAS), så lever det kvar i jorden. PFAS är extremt motståndskraftigt, vilket gör gör att man kommer att behöva satsa en stor summa pengar för att göra området PFAS-fritt igen.

Vad är PFAS? 

PFAS är samlingsnamnet för en rad olika industriellt framtagna kemikalier. Det finns i allt från smink, till brandsläckningsskum, köksutrustning och kläder. Idag räknar man med att det finns över 5000 olika sorts kemikalier inom PFAS kategorin. Det förorenar vår miljö och är skadligt för vår hälsa. Särskilt när det oundvikligen hamnar i vårt dricksvatten. PFAS är bevisligen svårt för kroppen att göra sig av med och kan leda till en rad hälsorelaterade problem. Bland annat kan det påverka möjligheten att bli gravid och bebisens födelsevikt, leda till leverproblem och kan öka chansen att få cancer. 

Vattenprover för Växsjö 

Rekommendationerna från livsmedelsverket är att testa sitt vatten vart tredje år. Bor man i ett utsatt område kan det dock vara så att det behövs göras mer ofta. Innan du köper ett vattenreningssystem kan det också vara bra att göra en analys på ditt dricksvatten. Ett vattenprov gör du enkelt hemma och får svar direkt. Ibland kan det behövas ett mer avancerat vattentest, dessa går att beställa från ackrediterade laboratorium, som sedan analyserar dem. 

» Testa ditt vatten 

Vattenrening för Växsjö

Eftersom det kommunala vattenverket inte kan göra sig av med PFAS innan det når vår kran, får man rå om sitt eget hus. Vi har alla vattenreningslösningar för ert hus eller lägenhet. Förutom att vattnet renas från PFAS, renas det från andra föroreningar. Effektiviteten för detta är så hög som 99%, vilket innebär rent, friskt vatten direkt ur kranen. Oavsett vad vattenanalyser visar hur ditt vatten mår, kommer problemen med dricksvattnet vara löst tack vare våra marknadsledande produkter för vattenrening. 

» Hitta din vattenrenare här