Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
PFAS är ett vanligt förekommande problem i dricksvattnet i Karlskrona
I artikeln...
Vattenrelaterade problem i Karlskrona
PFAS i dricksvattnet - så åtgärdar du det
Vattentester och vattenrenare

Vattenkvalitet Karlskrona

Karlskrona har länge haft problem med PFAS i dricksvattnet.

2019 stängdes ett av Karlskronas vattenverk ner, inte bara för att halterna av PFAS var de högst mätta bland de undersökta vattenverken, men till en stor del. Man tror att en av de största anledningarna till att Karlskrona är med på listan över de län som har höga nivåer av PFAS i vattnet, är brandsläckningsövningar eller svårsläckta bränder, på grund av att skummet man använder består av bland annat PFAS.

Vad är PFAS?

PFAS är samlingsnamnet för en rad olika industriellt framtagna kemikalier. Det finns i allt från smink, till brandsläckningsskum, köksutrustning och kläder. Idag räknar man med att det finns över 5000 olika sorts kemikalier inom PFAS kategorin. Det förorenar vår miljö och är skadligt för vår hälsa. Särskilt när det oundvikligen hamnar i vårt dricksvatten. PFAS är bevisligen svårt för kroppen att göra sig av med och kan leda till en rad hälsorelaterade problem. Bland annat kan det påverka möjligheten att bli gravid och bebisens födelsevikt, leda till leverproblem och kan öka chansen att få cancer. 

Vattenprover för Karlskrona

Rekommendationerna från livsmedelsverket är att testa sitt vatten vart tredje år. Bor man i ett utsatt område kan det dock vara så att det behövs göras mer ofta. Innan du köper ett vattenreningssystem kan det också vara bra att göra en analys på ditt dricksvatten. Ett vattenprov gör du enkelt hemma och får svar direkt. Ibland kan det behövas ett mer avancerat vattentest, dessa går att beställa från ackrediterade laboratorium, som sedan analyserar dem. 

» Testa ditt vatten

Vattenrening för Karlskrona

Eftersom det kommunala vattenverket inte kan göra sig av med PFAS innan det når vår kran, får man rå om sitt eget hus. Vi har alla vattenreningslösningar för ert hus eller lägenhet. Förutom att vattnet renas från PFAS, renas det från andra föroreningar. Effektiviteten för detta är så hög som 99%, vilket innebär rent, friskt vatten direkt ur kranen. Oavsett vad vattenanalyser visar hur ditt vatten mår, kommer problemen med dricksvattnet vara löst tack vare våra marknadsledande produkter för vattenrening.

» Hitta din vattenrenare