Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Ölands dricksvatten präglas av de problem som uppstår i samband med låga grundvattennivåer
I artikeln...
Vattenrelaterade problem på Öland
Låga grundvattennivåer och undermåligt drycksvatten
Så renar du ditt vatten på Öland

Vattenkvalitet Öland

Öland är ett kargt landskap. Platt, med många egna grunda brunnar som inte håller kvalitet. Att grundvattennivån är låg är också ett enormt problem för öborna.

Grundvattnet har dessutom höga halter av kalk, vilket ger hårt vatten som är svårt att rena. I perioder har flera rekommendationer gått ut till de boende på Öland om att inte dricka vattnet från kranen. Genom att använda bräckt vatten och avsaltningsanläggningar ska man kunna dricka det renade vattnet, men det innebär också att viktiga mineraler människan behöver försvinner från vattnet.

Vad är låga grundvattennivåer?

Grundvattnet är det vatten vi renar som sedan blir till vårt dricksvatten. Finns det inget grundvatten, kan man inte heller skapa nytt. Öland är i ett sådant läge att grundvattennivåerna är extremt låga, vilket tvingar öborna att ständigt försöka spara in på vattnet. Ön består av en stor del berggrund och kalk, vilket är mycket ogynnsamt. Problemen som också kommer med låga grundvattennivåer är att det lätt blir förorenat av både regn och saltvatten som tränger igenom reningsverken och de egna brunnarna, detta påverkar kvaliteten. Nya hus och industrier får det svårt att etablera sig på ön, därför att vattnet inte räcker till.

Vattenprover för Öland

Rekommendationerna från livsmedelsverket är att testa sitt vatten vart tredje år. Bor man i ett utsatt område kan det dock vara så att det behövs göras mer ofta. Innan du köper ett vattenreningssystem kan det också vara bra att göra en analys på ditt dricksvatten.  Ett vattenprov gör du enkelt hemma och får svar direkt. Ibland kan det behövas ett mer avancerat vattentest, dessa går att beställa från ackrediterade laboratorium, som sedan analyserar dem. 

» Testa ditt vatten

Vattenrening för Öland

Ett vattenreningssystem som klarar av att rena ett sådant komplext vatten, måste vara komplext i sig. Men komplext behöver inte vara svårt, här finns nyckelfärdiga vattenreningssystem som klarar av att rena ditt vatten från över 99% av föroreningarna. Kommunalt vattenverk eller egen brunn spelar ingen roll, med våra lösningar blir ditt vatten friskt och gott. Har du problem med bräckt vatten är det heller inga bekymmer, vi har nyckelfärdiga vattenreningssystem för det med. Vi kan hjälpa vi dig med alltifrån val av vattenreningssystem, installation och servicekontrakt, allt för att du ska få fräscht och rent vatten, helt bekymmersfritt.

» Hitta din vattenrenare här