Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
PFAS är ett vanligt förekommande problem i dricksvattnet i Uppsala
I artikeln...
Vattenrelaterade problem i Uppsala
PFAS i dricksvattnet - så åtgärdar du problemet
Vattentester och vattenrenare

Vattenkvalitet Uppsala

Undersökningar man har gjort på Uppsalas dricksvatten visar höga halter av PFAS, vilket är skadligt för vår hälsa och hör inte hemma i vattnet vi dricker.

Det har länge pågått en kamp för att hitta effektivare sätt att rena Uppsalas dricksvatten på. Vattenverken har idag inte kapaciteten att filtrera bort PFAS ur grundvattnet. Gränsvärdena för vad som är acceptabla nivåer av PFAS i vattnet håller på att sänkas enligt nya direktiv från EU, vilket gör att alla kommuner, inklusive Uppsala kommun, behöver se över sin rening av dricksvattnet för att möta dessa nya direktiv. 

Vad är PFAS?

PFAS är samlingsnamnet för en rad olika industriellt framtagna kemikalier. Det finns i allt från smink, till brandsläckningsskum, köksutrustning och kläder. Idag räknar man med att det finns över 5000 olika sorts kemikalier inom PFAS kategorin. Det förorenar vår miljö och är skadligt för vår hälsa. Särskilt när det oundvikligen hamnar i vårt dricksvatten. PFAS är bevisligen svårt för kroppen att göra sig av med och kan leda till en rad hälsorelaterade problem. Bland annat kan det påverka möjligheten att bli gravid och bebisens födelsevikt, leda till leverproblem och kan öka risken för cancer.

Vattenprover för Uppsala

Rekommendationerna från livsmedelsverket är att testa sitt vatten vart tredje år. Bor man i ett utsatt område kan det dock vara så att det behövs göras mer ofta. Innan du köper ett vattenreningssystem kan det också vara bra att göra en analys på ditt dricksvatten. Ett vattenprov gör du enkelt hemma och får svar direkt. Ibland kan det behövas ett mer avancerat vattentest, dessa går att beställa från ackrediterade laboratorium, som sedan analyserar dem. 

» Testa ditt vatten

Vattenrening för Uppsala

Eftersom det kommunala vattenverket inte kan göra sig av med PFAS innan det når vår kran, får man rå om sitt eget hus. Vi har alla vattenreningslösningar för ert hus eller lägenhet. Förutom att vattnet renas från PFAS, renas det från andra föroreningar. Effektiviteten för detta är så hög som 99%, vilket innebär rent, friskt vatten direkt ur kranen. Oavsett vad vattenanalysen visar, kommer problemen med dricksvattnet vara löst tack vare våra marknadsledande produkter för vattenrening.

» Hitta din vattenrenare här