Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,7
Delbetalning med Svea

Användning av luft-luftvärmepumpens kylläge

Med kylläget får du härlig svalka under varma sommardagar. Här går vi igenom hur du använder kylläget på bästa sätt.

Så här använder du kylläget:

  1. Stäng alla dörrar och fönster
  2. Ställ in läge COOL / snöflinga (inte att förväxla med sol för värmeläge)
  3. Ställ in fjärrkontrollen på önskad temperatur ex. 22 °C
  4. Ställ in automatisk fläkthastighet

Så får du lägsta möjliga omkostnader

  1. Försök att planera användandet, så gott det går. En varm sommardag med gassande sol kanske inte luft-luftvärmepumpen klarar av att kyla mer än det rum den sitter i till behaglig temperatur. Kyl ett eller ett par rum under dagen och avvakta till solen går ner, för att kyla ner resten av huset.
  2. Ta hjälp av naturens egna krafter genom att vädra först, om det är svalare ute än inne. När du har vädrat slår du på luft-luftvärmepumpen i kylläge.
  3. Markiser och gardiner hjälper helt gratis till att hålla värmen nere, så det krävs mindre energi till att kyla med luft-luftvärmepumpen.
  4. Utför det underhåll som luftvärmepumpen kräver. Rena filter ger bättre effektivitet.

Vad kostar det att använda luft-luftvärmepumpen som luftkonditionering?

Funderar du på hur dyrt det egentligen är med luftkonditionering? Myten om att det skulle kosta väldigt mycket att använda luft-luftvärmepumpens kyldrift är utbredd. Luft-luftvärmepumpar har egentligen i första hand utvecklats för att ge effektiv luftkonditionering med låga omkostnader. Det är först på senare år luft-luftvärmepumpar på allvar har utvecklats för att kunna ge värme under vintern i nordiskt klimat. En luft-luftvärmepumpar är därför mycket effektiv när det kommer till att kyla ner och omkostnaderna är förmodligen betydligt lägre än vad du tror. Ofta rör det sig om några hundralappar för en hel sommar.

Vad kostar det att använda luft-luftvärmepumpen som luftkonditionering?

Detta baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge.

Figurerna ovan visar förbrukningen beräknat på ett elpris om 1,2 kr/kWh. Första bilden visar ett hus som är 45 kvadratmeter stort, där kostnaden beräknas till omkring 0,76 kronor per timme. Andra bilden visar ett hus på 60 kvadratmeter, i vilket kostnaden beräknas bli cirka 0,98 kronor per timme och i det tredje huset, som är 80 kvadratmeter stort ligger timkostnaden på cirka 1, 74 kronor. Sen får du fundera på hur många timmar om året du använder din AC. Om du vädrar ut ordentligt och sedan sätter på AC:n på kvällen och har den på under natten, så blir det ca 8 kronor per natt för ett utrymme på 60 kvadratmeter. Det kanske det är värt?

Exakt hur stor kostnaden blir i slutändan är individuellt. Det beror på en lång rad förutsättningar, såsom husets isolering, hur mycket solinstrålning huset har, luft-luftvärmepumpens kapacitet och effektivitet, vilken temperatur man väljer att ställa luftvärmepumpen m.m.

Vidare till inställningar av: