Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Alternativ till oljepanna eller gaspanna

Att använda olja eller gas för uppvärmning blir alltmer ovanligt. En oljepanna är inte miljövänlig och det är ett dyrt sätt att värma hus. Ofta rekommenderas en luft-vattenvärmepump som ett bättre alternativ. Läs mer

Exempel på luft-vattenvärmepumpar som alternativ till gas- och oljepanna

VVM S320 - NIBE 1

F2120-12 och VVM S320 - NIBE

  • Värmer 40 - 200 m²
  • Smart styrsystem
  • Högeffektiv

1 100680 kr

Fujitsu Waterstage Comfort SPLIT DUO 5-Fram

Comfort SPLIT DUO 5 - Fujitsu Waterstage

  • 60 °C varmvatten vid -20 °C
  • Värmer mellan 20m² - 130m²
  • Miljövänlig uppvärmning

1 64980 kr

Kampanj
SWM80 Ecodan - Mitsubishi Electric

SWM80 Ecodan - Mitsubishi Electric

  • Värmer mellan 20m² - 200m²
  • Ny miljövänlig gas
  • Luft-vatten

84990 kr 74990 kr

I lager

Perfekt alternativ till olja och gas

Oljepannor och gaspannor uppfattas av de flesta som en omodern lösning i dag. En luft-vattenvärmepump är ett kostnadseffektivt alternativ som är bättre för både miljön och plånboken.

Visste du att....

Det är runt en procent av småhusen i Sverige som har oljepanna i dag och mindre än en procent som har gaspanna. Många av dessa används i kombination med andra värmekällor, såsom en luft-vattenvärmepump.*

Varför välja bort oljepanna?

Tungt vägande argumenten för miljö samt kostnad gör att många väljer bort oljepanna. Det är dyrt och miljöovänligt. Priset på olja har stigit kraftigt på senare år och är svårförutsägbart. Oljeförbränning skapar svavel- och kväveföreningar som bidrar till växthuseffekten och olja är en ändlig naturresurs. Gas är inte mycket bättre.

Därför en luft-vattenvärmepump

Med en luft-vattenvärmepump minskar dina omkostnader. Du utvinner befintlig värmeenergi från omgivningen. Du använder ett miljömässigt hållbart system som inte är beroende av en ändlig naturresurs. Dessutom blir det enklare att förutse kostnaderna över tid. Du behöver inte vara orolig för oförutsägbara prisförändringar på marknaden eller eventuella påtryckningsmedel från politiskt håll. Det är vanligt att man väljer en värmepump när oljepannan skrotas.

Detta är oljepanna och gaspanna

Innan oljekrisen på 70-talet var oljepanna ett vanligt och populärt alternativ för uppvärmning. I pannan bränns olja eller gas vilket skapar värme. Denna värme sprids via det vattenburna systemet i byggnaden. Även tappvatten värms av denna typ av panna.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

Luft-vattenvärmepump inomhusdel

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.

Luft-vattenvärmepump utomhusdel

Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.