Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Luftvattenvärmepump som komplement

En luftvattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till flertalet olika värmekällor. Har du ett vattenburet system och önskar lite mer effekt, kan en luft-vattenvärmepump vara en smidig lösning.

Luft-vattenvärmepump som komplement

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning.

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar.

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme.

Luft-vattenvärmepump av monoblock typ

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).

Hydrobox

Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

Komplement till olika värmekällor

Vilken värmekälla vill du komplettera? Du hittar information och förslag på produkter om du går vidare nedan:

Komplement till bergvärmepump

Ibland räcker kapaciteten från en bergvärmepump inte riktigt till. Det kan exempelvis vara så att bergvärmepumpen installerades för längesen, när man oftast dimensionerade borrhålet lite väl snålt. Då kan det vara bra att komplettera din bergvärmepump med en liten luft-vattenvärmepump.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement till bergvärme

Komplement till elpanna

Med direktverkande el blir uppvärmningen onödigt dyr. I många fall funkar det utmärkt att koppla en luft-vattenvärmepump till din befintliga elpanna, som du sedan kan använda som spetsvärme, när det är riktigt kallt ute.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement till elpanna

Komplement till fjärrvärme

Även vid fjärrvärme kan det finnas möjlighet att komplettera med en luft-vattenvärmepump, för att på så vis få ner uppvärmningskostnaderna.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement till fjärrvärme

Komplement till frånluftsvärmepump

Eftersom frånluftsvärmepumpen hämtar energi från den uppvärmda luft som ventileras ut ur huset, är värmekällan begränsad. Om du har ett hus som läcker mycket värme, kan det finnas stor besparingspotential i att komplettera med en luft-vattenvärmepump.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement till frånluftsvärmepump

Komplement till oljepanna eller gaspanna

Om du har en oljepanna eller gaspanna i huset, men vill byta till en luft-vattenvärmepump, kan det vara idé att spara din gamla värmekälla och bygga ihop systemen. På så vis har du möjlighet att använda den gamla värmekällan som spetsvärme vid köldknäppar istället för att utnyttja luft-vattenvärmepumpens elpatron.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement till oljepanna och gaspanna

Komplement till pelletspanna

Funderar du på en luft-vattenvärmepump och har en pelletspanna? Har du plats att behålla pelletspannan kan du komplettera systemen och få billig och smidig värme från luft-vattenvärmepumpen, men komplettera med pelletspannan om det är riktigt kallt ute.

Läs mer om pelletspanna som komplement till bergvärme

Komplement till vedpanna

En vedpanna kan utgöra ett perfekt komplement till en luft-vattenvärmepump. Du får praktiskt och ekonomisk uppvärmning från luft-vattenvärmepumpen nästan hela året och kan komplettera med vedpannan de riktigt kalla dagar då luft-vattenvärmepumpen inte är lika effektiv.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement till vedpanna