Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Test av luft-vattenvärmepumpar

Testresutat kan ge en god bild av vilka luft-vattenvärmepumpar som är bra.

Energimyndighetens tester

Att testa en luft-vattenvärmepump är inte det enklaste. Det ställer stora krav på anläggningen och därför är det egentligen endast SP som testar luft-vattenvärmepumpar i Sverige, på uppdrag av Energimyndigheten. Det är sedan Energimyndigheten som redovisar resultaten på sin hemsida.

Bäst i test

Energimyndigheten utser aldrig några vinnare i sina tester, utan redovisar endast resultat kategori för kategori. Om man jämför de olika testade värmepumparna, kan man ändå hitta luft-vattenvärmepumpar som sticker ut, och som vi presenter nedan.

De testade värmepumparna har mycket olika kapacitet och Energimyndigheten rekommenderar att dela in dem i två olika grupper: en starkare och en svagare. Därmed blir det lite som att jämföra äpplen och päron. En stark värmepump i en serie, kan inte jämföras med en svagare i en annan serie.

Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2

I den starkare gruppen är Mitsubishi Electrics luft-vattenvärmepump en riktig vinnare. Den presterar riktiga toppresultat i alla kategorier och är dessutom betydligt billigare än konkurrenterna. Mitsubishi Electric har även andra luft-vattenvärmepumpar i samma serie.

Till Mitsubishi Electric luft-vatten

Toshiba Estia 802H-E

I den svagare kategorin är Toshiba Estia en solklar vinnare. Toshiba Estia har fantastiska resultat i alla kategorier. Toshiba Estia 802H-E är en av värmepumparna i Toshiba Estia serien, som också innehåller flera kraftigare värmepumpar.

Till Toshiba luft-vatten

Få luft-vattenvärmepumpar testas

Tyvärr, är det så att mycket få luft-vattenvärmepumpar testas. Sedan 2006 har Energimyndigheten skrapat ihop en lista på 16 stycken testade luft-vattenvärmepumpar. Bland dessa saknas modeller från de kända tillverkarna Panasonic, Fujitsu och LG. För Bosch finns bara deras äldre variant av luft-vattenvärmepump.

Det är viktigt att ha detta klart för sig. Det är bara en bråkdel av marknadens luft-vattenvärmepumpar som syns i resultaten, och om man bara vill välja en luft-vattenvärmepump med bra testresultat, kanske man missar en riktigt bra luft-vattenvärmepump, som bara inte har testats.