Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Vilken luft-vattenvärmepump ska jag välja?

Att välja luft-vattenvärmepump kan kräva lite tid och eftertank. Vill du göra det lätt för dig ringer du våra rådgivare på 0770-777600 eller fyller i vårt formulär för att efterfråga offert, så hjälper vi dig med förslag på modeller som passar just ditt hus.

Energieffektivitet med energimärkningen

Energimärkningen kan hjälpa dig att hitta energieffektiva luft-vattenvärmepumpar.

Läs mer om energimärkning av luft-vattenvärmepumpar

Dimensionering

Hur kraftig luft-vattenvärmepump behöver jag? Det kan vara svårt att komma på svaret på den frågan själv. Vi rekommenderar starkt att du tar hjälp av våra rådgivare som har fått speciell utbildning i dimensionering av luft-vattenvärmepumpar, för att hitta rätt.

Läs mer om dimensionering av luft-vattenvärmepump

Kalkyl på din investering

Vill du veta mer om vad det kostar att installera luft-vattenvärmepump och hur mycket du kan tänkas spara? Ta hjälp av våra texter och exempelkalkyler. Självklart hjälper våra säljare dig gärna med en kalkyl på just ditt hus.

Räkna på investering, besparing, återbetalning m.m. Exempel på kalkyler

Helt nytt system eller komplement?

Om du har en relativt ny panna, kanske du vill behålla denna för spetsvärme eller så kanske du har en befintlig tank som skulle kunna kopplas till den nya luft-vattenvärmepumpen.

Helt nytt system

Ska du byta hela systemet finns praktiska modeller med inbyggd varmvattenberedare. Här ingår det mesta som behövs för en smidig helhetslösning.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ

Komplement till befintligt system

Om du ska komplettera ett befintligt system kan det vara idé att titta på modeller som kallas Monoblock, och som endast består av en utedel, eller modeller med Hydrobox, som har en liten innedel med styrning, men inte någon inbyggd tank. Fundera också på om du behöver en elpatron eller inte. Har du en panna som kan stå för värmeproduktionen vid köldknäppar, kan du kanske klara dig utan elpatron.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som komplement

Köldmedium eller vatten mellan delarna?

Det finns två sorters luft-vattenvärmepumpar. Den ena sorten har en sluten köldmediekrets och då är det vatten som går ut i rören till utedelen. Den stora nackdelen är att rören kan frysa sönder vid ett långvarigt strömavbrott, men denna modell kan installeras av en VVS-installatör. Dessa modeller kallas ofta Package.

Den andra sorten har en köldmediekrets mellan utedel och innedel. Denna köldmediekrets skapas på plats. Den stora fördelen är att rören inte riskerar att frysa sönder vid strömavbrott. Dessa modeller måste installeras av en certifierad kyltekniker enligt lag och kallas ofta Split.

Läs mer om f-gas eller köldmedium