Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Förberedelser inför bergvärmeinstallation

Inför installationen är det en tid av förberedelser för både dig och installatören. Nedan sammanfattar vi några av de förberedelserna, som kan vara ditt ansvar. Installatören ansvarar för att det material som behövs finns tillgängligt vid installationen.

Nyinstallation eller byte?

Hur mycket förberedelser som krävs beror på om det är en nyinstallation eller bara ett utbyte av bergvärmepump. Vilket ska du göra?

Nyinstallation av bergvärmepump

En nyinstallation är mer krävande i och med att man även måste ansöka om tillstånd från kommunen och borra själva energibrunnen.

Ansökan om tillstånd

Innan bergvärmepumpen kan installeras måste din ansökan om tillstånd ha beviljats. I samband med hembesöket får du hjälp att fylla i din ansökan, men det är du som skickar in ansökan och det är hem till dig beslutet skickas. Ansöker du i god tid, brukar det inte vara några problem, men ibland kan det dra ut på tiden. Du har alltså ansvarar för att du faktiskt har ett tillstånd innan installationen.

Ansöka om tillstånd för bergvärme

Borra för bergvärmepump

Vid nyinstallation måste du anlita en borrare för att göra energibrunnen, som värmepumpen hämtar energi från.

Borra för bergvärme

Placering av bergvärmepump och borrhål

Vid en nyinstallation måste man bestämma var borrhål och bergvärmepump ska placeras.

Placering av bergvärme

Gå vidare till nästa steg

Utbyte av bergvärmepump

Vid utbyte av bergvärmepump slipper du många av stegen. Detta medför mindre jobb och mindre kostnader. Du kan hoppa rakt ner på de förberedelser som gäller både vid nyinstallation och vid utbyte.

Både nyinstallation och utbyte

Följande gäller både vid nyinstallation och utbyte.

Ta emot leverans

Bergvärmepumpen kommer direkt hem till dig. Ibland lyckas man tajma installationen och leveransen, men ofta är det du som måste se till att vara hemma vid leveranstillfället.

Bära in

Leveransen sker till din tomt. Du ansvarar för att få bergvärmepumpen till rätt plats. Räkna också med att hjälpa till att bära vid installationen.

Elektriker

Elektriker ingår inte vid installationen, om inte detta särskilt avtalats. Det är inte alltid det behövs en elektirker vid installationen. Det beror på vilka förutsättningar som fanns i huset från början. Det är viktigt att du kontaktar en kunnig elektriker om uppgradering krävs.

Städa

Naturligtvis måste det vara enkelt för installatören att ta sig fram. Du bör städa undan ordentligt och flytta eventuella möbler eller förmål, som kan vara i vägen vid installationen. Detta gäller både i trädgården och inomhus.

Nedmontering och bortforsling

Din gamla panna eller bergvärmepump måste lämnas in till återvinningscentralen och detta är ditt ansvar. Du kan montera ned den gamla pannan och forsla bort den inför installationen. Vi kan även hjälpa dig med detta, mot en extra kostnad.

Behöver du hjälp?

Naturligtvis hjälper vid dig gärna även med ovanstående moment, trots att de inte ingår i en vanlig installation. Förklara vid hembesöket eller offertförfrågan vad du önskar att få hjälp med, så ser vi till att du får all den hjälp du behöver, mot en extra kostnad.