Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Förberedelser nyinstallation av bergvärme

Alla förberedelser du behöver ha koll på inför nyinstallation av bergvärme.

Nyinstallation av bergvärme steg för steg

Efter att du fått ditt tillstånd beviljat är det dags för nästa steg i installationsprocessen. Nedan följer en lista som visar hur installationen går till.

1. Ansöka om tillstånd

Du ansöker om tillstånd för att få göra en energibrunn på din tomt hos din kommun. Du måste ha ett beviljat tillstånd innan borrningen påbörjas.

Läs mer om tillstånd

2. Borrning av energibrunn

När tillståndet är beviljat är det dags för borrning vilket sker med hjälp av en certifierad brunnsborrare. Vid borrning är det viktigt att placeringen av borrhålet är korrekt. Nedan kan du läsa allt du behöver veta om hur processen går till och vad du behöver tänka på när det ska borras ett hål för din bergvärme.

Placering av borrhål och bergvärmepump Borrning

3.Ta emot leverans

Din nya bergvärmepump skickas hem till dig och leveranser sker direkt till din tomt. Det är ditt ansvar att få bergvärmepumpen till rätt plats, var därför noga med att vara hemma vid leveranstillfället. Ibland kan installationen och leveranser bokas in samtidigt men det är inte alltid säkert. Räkna också med att du behöver hjälpa till med att bära in pumpen vid installationstillfället.

4.Elektriker

En elektriker kommer att finnas på plats för att installera en arbetsbrytare intill värmepumpen. Inkopplingen sker mot befintlig elcentral, och säkringar, och ska finnas på samma våningsplan och lättillgängligt för elektrikern.

5. Städning av utrymme

Har du en gammal panna där din bergvärmepump ska stå behöver du naturligtvis göra dig av med denna innan installatören dyker upp. Vidare är det viktigt att du städar undan och gör plats för installationen så att denna kan gå enkelt och rätt till. Vill du ha hjälp med att forsla bort din gamla panna ingår detta i installationen. Du behöver även röja i din trädgård inför borrning av energibrunnen.

6. Installation

Sista steget är själva installationen och denna bokar du in med din installatör. Se till att du har förberett dig på bästa sätt genom att städa undan utrymmet där pumpen ska stå samt att pumpen står på plats inför installationen.

Installation bergvärmepump