Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Kostnad och investering för bergvärme

Funderar du på vad det kostar att investera i bergvärme? Vi går igenom allt om kostnad och pris för att installera en bergvärmepump. Vi delar upp kostnaden på borrning och bergvärmepump.

Kostnad för nyinstallation av bergvärme

När du installerar bergvärme för första gången kostar det lite mer i och med att du måste borra. När borrningen väl är gjord kan man använda samma energibrunn i uppskattningsvis 100 år.

Kostnad för borrning och installation

Om du vill installera bergvärme för första gången, måste du först borra ett djupt hål i marken. Hur stor kostnaden eller prislappen blir för detta beror till stor del på hur det ser ut under ditt hus.

Detta påverkar kostnaden:

  • Avståndet ner till berget: kan inte utnyttjas för att hämta upp energi, men kräver foder. Det är billigare att borra, när man väl kommer ner till berget och slipper foderrör. Detta gör att kostnaden kan ökar rejält med stora avstånd ner till berget.
  • Energibehovet: Beroende på husets storlek och utförande behövs olika mycket energi. Detta påverkar hur djupt du behöver borra. Ett större hus med dålig isolering, kräver mer energi.
  • Bergets egenskaper: Olika bergarter har olika bra förmåga att återladda borrhålet med ny värme, efter att värme har utvunnits. Exempelvis har kalksten en sämre värmeledningsförmåga.
  • Avstånd till huset: Om du behöver gräva ner kollektorslangen en lång väg, kan det kosta lite extra.
  • Husets förutsättningar: Ibland kan det krävas lite speciallösningar, särskilt i äldre hus, för att få bergvärmen att fungera optimalt med husets vattenburna system.

Läs mer om att borra för bergvärme

Pris för borrning och installation

Vanligtvis brukar kostnaden landa på mellan 82 000 och 160 000 beroende på behov och förutsättningar. En del är materialkostnad, men för arbetet kan du utnyttja rotavdraget. Efter rot landar kostnaden på mellan 57 000 och 113 000.

Kostnad för bergvärmepump

Den andra delen av kostnaden är för att köpa själva bergvärmepumpen.

Detta påverkar kostnaden:

  • Husets behov: Värmepumpar kostar generellt mer ju kraftigare de är. Om du behöver en bergvärmepump med lite mer kapacitet får du räkna med att betala lite mer.
  • Era önskemål: Det finns många olika bergvärmepumpar på marknaden och de har lite olika prislappar. Man kan också anpassa värmesystemet med olika tillbehör. Vad vill ni ha?
  • Med eller utan tank: Bergvärmepumpar utan varmvattenberedare är generellt billigare än de med, men det förutsätter att man redan har en tank, som går att använda.

Pris för bergvärmepump

Vanligtvis brukar kostnaden för själva bergvärmepumpen landa på mellan 40 000 och 100 000. Installationen brukar kosta runt 20 000 och den kostnaden får du ner genom att utnyttja rotavdraget.

Sammanlagd kostnad för nyinstallation

När man lägger ihop kostnaden vid nyinstallation för de olika delarna får man:

Pris för nyinstallation bergvärme

Den sammanlagda kostnaden för nyinstallation av bergvärme brukar alltså landa på mellan 97 000 och 200 000, om man utnyttjar rotavdraget och mellan 122 000 och 260 000, om man inte gör rotavdrag.

Kostnad byta bergvärmepump

Om du redan har en bergvärmepump i huset, men behöver byta, blir prisbilden en annan. Eftersom man vanligtvis kan använda sig av ett befintligt borrhål, behöver man alltså bara betala för den andra delen i den ursprungliga investeringen - nämligen kostnad för bergvärmepump. Har man redan haft en bergvärmepump är installationen också vanligtvis mindre omfattande och risken för extra utgifter minskar markant.

Läs mer om att byta bergvärmepump

Pris för att byta bergvärmepump

Vanligtvis brukar kostnaden för själva bergvärmepumpen landa på mellan 40 000 och 100 000. Installationen brukar kosta runt 24 000 och den kostnaden får du ner till runt 17 000 genom att utnyttja rotavdraget.