Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Polarpumpens bergvärmetest
Folksams bergvärmetest
Energimyndighetens bergvärmetest

Test av bergvärmepumpar

Att köpa bergvärmepump är en stor investering. Många gånger kan det kännas tryggt att ta del av oberoende tester för att få förslag på vad som gör en bergvärmepump särskilt bra. Testresultaten kan hjälpa dig att hitta en bergvärmepump med hög energibesparing och användarvänliga funktioner.

Polarpumpens bergvärmepumpstest

Varje år utför Polarpumpen ett test av bergvärmepumpar.

Varje år utför Polarpumpen ett test för att ta reda på vilken som är den bästa bergvärmepumpen på marknaden. Polarpumpens expertpanel har mångårig erfarenhet och bred kunskap om vad som gör en bergvärmepump till ett extra bra val. Vissa kriterier rankas som viktigare än andra, hit hör bland annat årsvärmefaktorn, effekt och pris. En bergvärmepump med högt SCOP-värde och med en hög effekt ger dig en energieffektiv och billig bergvärmepump med en så hög årsbesparing som möjligt.

» Till Polarpumpens bergvärmetest

Folksams värmepumpstest

Folksam erbjuder ett värmepumpstest. De har dock inte genomfört något prestanda test utan har betygsatt teknisk data på bergvärmepumpar (i deras test kallas de vätska/vattenvärmepumpar) med en kapacitet på 8-9 kW. Alla värmepumparna som har testats är godkända men några anses vara ett bra val.

Daikin Altherma Geo 3,8 kW
NIBE S1255-12
Bosch Compress 7001i LWM 12

Värt att veta om Folksams test

I Folksams test delas många av poängen ut för energieffektivitet, men det är värt att veta att man tittar på europeiskt medelklimat, inte den kalla zonen, som Sverige tillhör. Extra poäng ges också för specifik miljömärkning, vilket ganska få tillverkare bekymrat sig om att få på sina värmepumpar. En större varmvattentank ger högre betyg och bonuspoäng delas ut för specifika funktioner.

En bergvärmepump kan därför få höga poäng i testet och utmärkas med "Bra val" även om den inte är bäst i nordiskt klimat. Du kan också gå miste om en riktigt bra bergvärmepump för att betyg ges till bonusfunktioner, som du ändå inte har ett intresse av. Det kan därför vara idé att göra en egen jämförelse och sätta betyg på det du själv tycker är viktigt.

Danska Varmepumpelisten

På danska Energistyrelsens sida om energi hittar du Varmepumpelisten. De har sammanställt en lista med värmepumpar som testats genom oberoende tester och som uppfyller lagkraven i Danmark. Listan sorteras efter bergvärmepumparnas SCOP-värde i medelklimat. Du kan välja kapacitetsintervall och om du vill titta på golvvärme eller radiatorer. Du kan även välja specifika varumärken.

» Till danska Varmepumpelisten

Högt upp på danska Varmepumplisten

Beroende på inställningarna du gör, kan du hitta modeller från både Bosch, Daikin och CTC högt upp på Varmepumpelisten.

Energimyndigheten

När det gäller faktiska funktionstester av bergvärmepumpar, så är de främst Energimyndigheten som gäller. Energimyndigheten har i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testat bergvärmepumpar både i kontrollerad miljö och hemmiljö. Tyvärr har testen några år på nacken och det är inte de senaste modellerna som har testats.

Energimyndighetens test i kontrollerad miljö

Energimyndighetens båda tester är mycket olika. Det första testet av tio stycken olika bergvärmepumpar, utfördes i en kontrollerad labbmiljö, där alla förutsättningar kunde kontrolleras. Bergvärmepumparna i testet sparar mellan 64 % och 80 %. Det var stora skillnader i hur stora förluster som görs vid uppvärmning av tappvatten.

Daikin och NIBE som vi har i vårt sortiment tillhör de bergvärmepumparna som fick bäst resultat i testet.

Energimyndighetens test i hemmiljö

I det andra testet tittade man på resultatet av verkliga installationer i hemmiljö. Man mätte hemma hos folk med bergvärmepumpar, för att se hur verkligenheten ser ut. Snittbesparingen blev här 62 %, men Energimyndigheten poängterar att det var vanligare med en lägre täckningsgrad, då dessa bergvärmepumpar installerades. Idag brukar täckningsgraden ligga på 97 %, jämfört med 90 % då.

Viktigast med rätt kapacitet på bergvärmepump

När det kommer till bergvärmepumpar är det absolut viktigaste att du väljer en bergvärmepump med rätt kapacitet för ditt hus och att borrhålet dimensioneras därefter. Kontakta gärna våra säljare, så hjälper dem dig att hitta en optimal lösning för ditt hus. Du når dem på 0770-777 600 eller genom att efterfråga en gratis offert.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör