Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Välja frånluftsvärmepump

Funderar du på att köpa frånluftsvärmepump men är osäker på vilken du ska välja? Vilken frånluftsvärmepump du bör välja beror främst på storleken på ditt hus, ditt värmebehov och hur mycket varmvatten du vill ha. Vidare finns det många olika modeller som erbjuder olika funktioner och tillbehör som kan underlätta din uppvärmning.

Så väljer du rätt frånluftsvärmepump

Nedan följer en lista på saker du bör tänka på när du gör ditt val av frånluftsvärmepump.

Storlek och dimensionering av frånluftsvärmepump

Hur stort ditt hus är samt hur mycket varmvatten ni gör av med påverkar vilken frånluftsvärmepump du bör välja. Idag finns det många effektiva frånluftsvärmepumpar som även passar bra för större villor på 200 kvadratmeter eller mer. Med inverterstyrning får du en mer effektiv uppvärmning eftersom värmepumpen anpassar sig efter ditt värmebehov och aldrig jobbar mer än nödvändigt.

Läs mer:

Så bör du dimensionera din frånluftsvärmepump

Energiklass - hur hög besparing vill du få?

Är det viktigt med en extra hög besparing för dig är det viktigt att du kollar på frånluftvärmepumpens SCOP-värde. SCOP-värdet indikerar hur mycket mer energi en frånluftvärmepump ger i jämförelse med vad den förbrukar. Ju högre SCOP-värde desto bättre energibesparing. Ett högre SCOP-värde ger dessutom frånluftvärmepumpen en högre energiklass för att indikera dess energieffektivitet. Kolla därför efter energimärkningar i de högre klasserna samt på SCOP-värdet om du är ute efter höga besparingar.

Läs mer:

Så mycket kan du spara med frånluftsvärmepump

Extra funktioner och tillbehör

Kanske vill du att din frånluftsvärmepump ska ha internetuppkoppling, så att du kan styra den när du inte är hemma? Eller är det extra noga med särskilt god användarvänlighet? Ta reda på vilka funktioner som är viktiga för dig innan du väljer din frånluftsvärmepump så att du blir nöjd med ditt inköp. Osäker på vad du vill ha? Vi hjälper dig gärna på 0770-777600 eller via mail och skräddarsyr en lösning som passar för dig.

Utforska frånluftsvärmepumpar

Är ett frånluftsaggregat ett bättre alternativ?

Om det är hög energibesparing och förbättrad ventilation du är ute efter, kan ett frånluftsaggregat vara ett bättre alternativ än att investera i en ny frånluftsvärmepump.

Ett frånluftsaggregat är i princip samma sak som en frånluftsfläkt, som fläktar ut din inomhusluft med hjälp av en mekaniskt styrd fläkt. Frånluftsaggregatet går att kombinera tillsammans med en mer hållbar och energieffektiv värmekälla som en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump för att skapa ett optimalt luftflöde samtidigt som du sänker kostnaderna för din uppvärmning.

En frånluftsvärmepump har sämre energieffektivitet när ditt värmebehov är stort, vilket leder till att kostnaderna för din uppvärmning går upp när du behöver mer värme. Vid ett sådant tillfälle är det oftast bättre att välja en kompressorstyrd värmepump som är rätt dimensionerad utifrån ditt hus och ditt värmebehov, och komplettera med ett frånluftsaggregat för en kontrollerad frånluftsventilation.

Till frånluftsaggregat