Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Dimensionering av AC och luftkonditionering

Genom att läsa siffrorna om luftkonditioneringsaggregatets kapacitet kan du hitta en maskin som klarar av att kyla de ytor du önskar. Vill du få förslag på produkter som passar en viss storlek på sovrum eller kanske ett eller två våningsplan - testa guiden via länken nedan!

Till AC-guiden

Vilken effekt behövs?

Exakt vilken kapacitet som krävs beror på hur stort utrymme som ska kylas, villans geografiska läge, och husets egenskapar. Är det varmare utomhus krävs mer kapacitet. Om huset har dålig isolering och stängd planlösning likaså. Och ett större utrymme kräver naturligtvis också en högre effekt.

Generell dimensionering av AC till villa

Man brukar räkna med att det krävs ca 70 Watt per kvadratmeter vid luftkonditionering. För att kyla en yta på 30 kvadratmeter krävs alltså (30 x 70 W = 2100 W) 2,1 kW.

Vi har gjort det lätt för dig och anger ett intervall för vad alla maskiner kan kyla. Max värdet gäller vid bäst möjliga förhållanden - se nedan. Uppfyller din villa inte detta, bör du gå upp i kapacitet. Ring gärna våra rådgivare på 0770-777600 för hjälp att hitta rätt.

Bästa förhållanden

Takhöjd: 2.20 - 2.40 m

Planlösning: Relativt öppen planlösning

Fönster: 3-glas

Isolering: Vägg ca. 40 cm, Tak ca. 50 - 60 cm

Drag: Inget självdrag

De olika effektvärdena

För AC anges ofta tre värden för effekt eller kapacitet - dessa är maximal, nominell och minimal.

Maximal effekt/kapacitet

Vid dimensionering av luftkonditionering brukar man räkna på det maximala värdet. Det är detta värde som ska matcha den yta man vill kyla. - Se ovan.

Nominell effekt/kapacitet

Den nominella kapaciteten visar vilken kapacitet AC-aggregatet ger när EER-värdet mäts. Den nominella effekten spelar därmed ingen större roll, när du ska hitta AC som passar ditt hus.

Lägsta effekt/kapacitet

Den lägsta effekten kan däremot spela roll. Detta är alltså den lägsta effekt AC:n kan ge. Om det inte krävs så mycket effekt, kommer den att stanna, för att sedan starta igen när behovet är större. I mindre utrymmen kan ett högt lägsta värde ge väldigt många energikrävande start och stopp. För mindre utrymmen bör du därför välja luftkonditionering med låg lägsta kapacitet.