Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Oljepanna som värmesystem

Oljepanna var riktigt modernt på 50-talet. Populariteten höll i sig till oljekrisen 1973. Fortfarande finns en del hus som värms upp med hjälp av olja.

Vad är en oljepanna?

I en oljepanna bränns olja och detta skapar värme, som används för att värma upp vatten. Vattnet sprids sedan i huset via det vattenburna systemet. Oljepannan värmer även upp tappvatten.

Omkostnader och energieffektivitet

Olja har blivit väldigt dyrt med tiden. Olja är ett fossilt brännsle och det förnyas inte inom en överskådlig framtid. Olja kommer därför bli ännu dyrare. Olja är dessutom ett dåligt miljöval.

Hur vanligt är oljepanna?

Oljepannor har minskat stadigt på senare tid, och idag är det ca 1 % av husen i Sverige som har en oljepanna. Många har dock ytterligare en värmekälla, exempelvis en värmepump, och använder endast olja som spetsvärme riktigt kalla vinterdagar.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till oljepanna? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan fungera som komplement till oljepanna, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.