Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
En viktig del av skötseln är att rengöra filtren.
I artikeln...
Steg för steg - så sköter du om portabel AC
Rengöring och tömning
Så gör du när AC:n är avstängd länge

Skötselråd portabel AC

Detta är generella skötsel råd för portabel AC. Kontrollera alltid med din manual, innan du sköter din AC, så att du kan vara säker på att du sköter om din portabla AC på rätt sätt.

Film - snabb rengöring och skötsel

Titta på filmen nedan, för enkla och snabba tips kring rengöring och skötsel av portabel luftkonditionering:

1. Rengör filter

I din portabla AC finns luftfilter. AC:n filtrerar igenom inomhusluften konstant, samtidigt som luften kyls. Detta filter behöver rengöras, med ett par veckors mellanrum för att hålla nere energiförbrukningen med din portabla AC.

Gör så här

  1. Stäng av din portabla AC
  2. Ta ut filtret (ofta finns det på baksidan av maskinen)
  3. Rengör med exempelvis varmtvatten och ett milt rengöringsmedel, men var noga med att kontrollera vilken rengöring filtret i din portabla AC tål.
  4. Låt torka fullständigt
  5. Sätt i filtret i maskinen igen
  6. Sätt på din portabla AC

OBS: I vissa enheter kan det finnas mer än ett filter!

2. Tömning av kondensvatten

En portabel AC kan dräneras på kondensvatten på lite olika sätt, både beroende på maskin och för vad maskinen används. I vissa fall kan man ansluta en slang för konstant dränering. Ofta finns en tank som behöver tömmas. En portabel AC brukar stänga av kyldriften och indikera när vattentanken är full Antingen kan man ta loss tanken, och sedan tömma den på lämplig plats, eller så får man flytta hela maskinen till en lämplig plats, där man sedan öppnar en plugg och låter vattnet rinna ut. Glöm inte att sätta tillbaka pluggen innan maskinen startas igen!

3. Torka bort damm

Om du behöver torka bort damm från maskinen ska du först stänga av den. Använd exempelvis en mjuk och torr trasa vid rengöring. Undvik starka rengöringsmedel som kan förstöra AC:ns yta och undvik att spraya vatten på eller skölja maskinen under rinnande vatten, då detta kan skada de elektriska komponenterna.

4. När maskinen är avstängd en längre tid

Det är viktigt att maskinen får torka ut ordentligt, om den ska vara avstängd en längre tid (exempelvis under vinterhalvåret). I de fall det finns en tank med plugg, ska pluggen tas ut, så att maskinen kan torka ut helt. Kör också maskinen en lång stund i endast fläktläge i ett varmt rum, så maskinen torkar ut ordentligt. Stäng av maskinen och koppla bort strömmen. Ta ut batterierna ur fjärrkontrollen.

OBS: Glöm inte att göra rent luftfiltret innan maskinen står avstängd en längre period.

Mer om att använda portabel AC