Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Steg för steg - så sänker du dina kostnader med portabel AC
Rätt användning och skötsel = lägre omkostnader

Säkra lägsta förbrukning med portabel AC

Vill du få din portabla AC att förbruka så lite energi som möjligt och därmed spara pengar och resurser på din investering? Det finns många åtgärder du kan ta som är lika enkla som de är effektiva.

Tips 1: använd din portabla AC på rätt sätt

Det finns många misstag du kan göra som får din AC att jobba onödigt hårt. I längden innebär en felaktig användning av luftkonditioneringen att energiförbrukningen ökar och din AC slits ut. För att försäkra dig om att du använder din portabla AC så energieffektivt som möjligt bör du följa följande steg:

1
Använd fönstertätning! Med portabel AC förs den varma luften ut ur rummet via ett öppet fönster eller en dörr med hjälp av en frånluftsslang. Öppningen genom vilken slangen förs ut möjliggör för en del av den kalla luften att försvinna ut samtidigt som varm luft får en möjlighet att ta sig in. Detta luftutbyte innebär att din AC ständigt måste jobba hårdare för att upprätthålla den inställda temperaturen. Du kan enkelt undvika att slösa onödig energi genom att investera i fönstertätning, en form av duk som förseglar öppningen så att ingen luft kan ta sig varken in eller ut. Energiåtgången minskar drastiskt och effekten på din AC kommer förbättras.
Till fönstertätning
2
Använd  högt fläktläge som möjligt! Ju högre hastighet på fläkten, desto effektivare sprider sig den kalla luften i rummet som då kyls ner mer energieffektivt. När önskad temperatur är uppnådd kan du med fördel sänka hastigheten igen.
3
Ställ in rätt temperatur! Många tror att AC:n jobbar snabbare ifall man ställer in en lägre temperatur från början. Detta är ett felaktigt antagande som snarare leder till en ökad energiförbrukning eftersom AC:n jobbar hårdare för att uppnå den inställda temperaturen. Var istället noga med att ställa in den temperatur du vill ha.
4
Hjälp din AC på traven med gardiner och vädring! Under dagar när temperaturerna utomhus är riktigt varma är det fördelaktigt för din AC ifall du drar för gardiner eller markiser så att du stänger ute mycket av värmen. Vill du ha AC:n på under natten bör du även dra nytta av de kyligare kvällarna och vädra rummet innan du startar luftkonditioneringen. Då kommer temperaturen sjunka några grader på naturlig väg vilket innebär att din AC inte behöver arbeta lika hårt för att uppnå inställd temperatur. Görs detta ofta kommer du spara in många timmars arbete för din AC och energiåtgången blir mindre.
5
Undvik auto-läget! Auto-läget på din AC kan verka smidigt men är egentligen en energibov. Inställningen innebär att din AC får jobba kontinuerligt för att upprätthålla rätt temperatur. Använder du istället enbart kylläget kommer AC:n ta en paus så snart rätt temperatur är uppnådd, för att sedan slås på när det behövs igen. I längden innebär detta många timmar av sparad energi och lägre kostnader.

Tips 2: sköt om din portabla AC regelbundet

När det kommer till att ha en så energieffektiv AC som möjligt är rengöring och skötsel A och O. Här är de viktigaste skötselråden för din portabla AC:

1
Rengör filter och avlägsna damm. Luftfiltret i din portabla AC samlar på sig damm och partiklar som gör att effekten minskar och energiförbrukningen ökar. Om du regelbundet avlägsnar det damm som fastnat kommer din AC inte behöva jobba lika hårt för att uppnå inställd temperatur.
2
Töm kondensvattnet! Oftast sker tömning av kondensvatten genom att du tömmer en vattentank. I andra fall kan du behöva ansluta en särskild slang. Ta reda på vad som gäller för din portabla AC och se till att tömma vattnet regelbundet så att kyldriften hålls igång.

Film om skötsel

Titta gärna på vår film om hur man sköter och rengör sin portabla AC:

Läs mer:

» Skötselråd portabel AC

Mer om att använda portabel AC