Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Kostnad för portabel AC - så räknar du ut den
Vad påverkar kostnaden?
Så sänker du kostnaden!

Hur mycket kostar det med portabel AC hemma

Kostnaden för att ha en portabel AC i drift är ungefär 25-31 kr per dag med ett elpris på 1,3 kr/kWh om AC:n står på dygnet runt.

Generellt landar den totala kostnaden för att köra portabel AC en hel sommar på några hundralappar. Det totala priset kommer dock variera beroende på faktorer som ditt elpris, hur stora ytor du ska kyla, vilken AC du väljer och hur mycket den används.

Så räknar du ut kostnaden med portabel AC

För att räkna ut kostnaden med portabel AC behöver du ha koll på energiförbrukningen för 60 min i kWh samt ditt elpris (den hittar du på energimärkningsetiketten (se bilden nedan). Genom att multiplicera strömförbrukningen med ditt elpris får du ut en driftskostnad per timme som du sedan kan använda för att räkna ut ungefär hur mycket din portabla AC kommer kosta per natt, dygn eller under hela sommaren.

Strömförbrukning (0,8 kWh/h) x Elpris (1,3 kr/h) = 1,04 SEK/h

På produktens energimärkning hittar du strömförbrukningen per timme. Genom att multiplicera strömförbrukningen med ditt elpris får du ut en ungefärlig kostnad för portabel AC i timmen.

I våra prisexempel har vi utgått från ett genomsnittligt elpris på 1,3kr/h. Eftersom elpriset varierar rekommenderar vi dig att kolla upp ditt eget elpris, om du vill få fram en mer exakt kostnad. Men nedan kommer några exempelkalkyler

Så mycket kostar det att ha på portabel AC

Energiförbrukningen med en portabel AC ligger oftast mellan 0,8 - 1,0 kW/timme. Om man utgår från ett generellt elpris på 1,3 kr/kWh så landar kostnaden för portabel AC på ungefär 25 - 31 kr per dag, eller 8 - 10,4 kr per natt. För en hel veckas konstant drift blir priset för portabel AC ungefär 175-217 kr. Priset gäller när din portabla luftkonditionering är i konstant drift. En vanlig sommar i Sverige kräver oftast enbart ett antal dagar med konstant drift och kanske använder är AC:n bara på några timmar per dygn, vilket skulle innebära en kostnad på omkring 500-700 kr.

Elpris  1 timme Ett dygn
1,0 SEK/kWh 0,8 SEK 19,2 SEK
1,5 SEK/kWh 1,2 SEK 28,8 SEK
2,0 SEK/kWh 1,6 SEK 38,4 SEK
2,5 SEK/kWh 2 SEK 48 SEK

Vi har räknat med en förbrukning på 0,8 kWH/h.

All Portabel AC
Här hittar du hela utbudet av portabel AC. Du kan enkelt filtrera fram en modell som passar dig.

Vad påverkar kostnaden med portabel AC?

Den totala kostnaden för att ha portabel AC igång hemma under sommarhalvåret beror på en rad olika saker. En faktor som har stor påverkan är vilken AC du köper. Det är alltid en bättre idé ur en kostnadssynpunkt att köpa en kraftfull AC som kostar lite mer att köpa in, men som är desto mer effektiv i drift. Om AC:n ständigt behöver gå på full kapacitet kommer energiförbrukningen öka vilket gör att kostnaderna ökar i längden.

Andra faktorer som påverkar den totala kostnader för portabel AC är:

  • Hur stora ytor som ska kylas och hur mycket du vill sänka temperaturen
  • Ditt elpris
  • Hur väl du tar hand om din AC
  • Om du använder fönsterkit eller inte

Så sänker du kostnaden med portabel AC

Det finns enkla men effektiva knep som du kan använda för att sänka kostnaden för portabel AC. Genom att minska energiförbrukningen med din portabla AC sänker du även den totala kostnaden, dessutom hjälper det om du väljer en kraftigare AC som drar mindre energi för att kyla samma utrymme som en portabel AC med lägre effekt.

En av de mest effektiva metoderna för att sänka energiförbrukningen med portabel AC är att använda ett fönsterkit, eller fönstertätning. Med fönstertätning täpper du till den springa som skapas i den dörröppning eller fönsteröppningen genom vilken frånluftsslangen är monterad. Om du inte har fönstertätning kommer varm luft in genom öppningen, vilket leder till att AC:n behöver jobba längre för att uppnå rätt temperatur.

»Till fönsterkit

Andra smidiga men effektiva knep är att vädra utrymmet när temperaturen är något svalare utomhus, samt att hålla så mycket värme som möjligt ute med hjälp av gardiner och markiser. Vi har samlat en mängd tip som hjälper dig sänka energiförbrukningen med portabel AC i vår kunskapsbank och som samtidigt hjälper dig hålla nere kostnaderna.

Läs mer:

» Tips för billigare kyla med portabel AC

Mer om att skaffa och använda portabel AC