Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Kostnad för portabel AC - så räknar du ut den
Vad påverkar kostnaden?
Så sänker du kostnaden!

Hur mycket kostar det med portabel AC hemma

Kostnaden för att ha en portabel AC i drift är ungefär 25-31 kr per dag.

Generellt landar den totala kostnaden för att köra portabel AC en hel sommar på några hundralappar. Det totala priset kommer dock variera beroende på faktorer som ditt elpris, hur stora ytor du ska kyla och vilken AC du väljer.

Så mycket kostar det att ha på portabel AC

Energiförbrukningen med en portabel AC ligger oftast mellan 0,8 - 1,0 kW/timme. Om man utgår från ett generellt elpris på 1,3 kr/h så landar kostnaden för portabel AC på ungefär 25 - 31 kr per dag, eller 8 - 10,4 kr per natt. För en hel veckas konstant drift blir priset för portabel AC ungefär 175-217 kr. Priset gäller när din portabla luftkonditionering är i konstant drift. En vanlig sommar i Sverige kräver oftast enbart några få veckor av konstant drift, vilket skulle innebära en kostnad på omkring 500-700 kr.

Så räknar du ut kostnaden med portabel AC

För att räkna ut kostnaden med portabel AC behöver du ha koll på energiförbrukningen för 60 min i kWh samt ditt elpris. Genom att multiplicera strömförbrukningen med ditt elpris får du ut en driftskostnad per timme som du sedan kan använda för att räkna ut ungefär hur mycket din portabla AC kommer kosta per natt, dygn eller under hela sommaren.

I våra prisexempel har vi utgått från ett genomsnittligt elpris på 1,3kr/h. Eftersom elpriset varierar rekommenderar vi dig att kolla upp ditt eget elpris, om du vill få fram en mer exakt kostnad.

»Utforska portabel AC

På produktens energimärkning hittar du strömförbrukningen per timme. Genom att multiplicera strömförbrukningen med ditt elpris får du ut en ungefärlig kostnad för portabel AC i timmen.

Vad påverkar kostnaden med portabel AC?

Den totala kostnaden för att ha portabel AC igång hemma under sommarhalvåret beror på en rad olika saker. En faktor som har stor påverkan är vilken AC du köper. Det är alltid en bättre idé ur en kostnadssynpunkt att köpa en kraftfull AC som kostar lite mer att köpa in, men som är desto mer effektiv i drift. Om AC:n ständigt behöver gå på full kapacitet kommer energiförbrukningen öka vilket gör att kostnaderna ökar i längden.

Andra faktorer som påverkar den totala kostnader för portabel AC är:

  • Hur stora ytor som ska kylas och hur mycket du vill sänka temperaturen
  • Ditt elpris
  • Hur väl du tar hand om din AC
  • Om du använder fönsterkit eller inte

Så sänker du kostnaden med portabel AC

Det finns enkla men effektiva knep som du kan använda för att sänka kostnaden för portabel AC. Genom att minska energiförbrukningen med din portabla AC sänker du även den totala kostnaden, dessutom hjälper det om du väljer en kraftigare AC som drar mindre energi för att kyla samma utrymme som en portabel AC med lägre effekt.

En av de mest effektiva metoderna för att sänka energiförbrukningen med portabel AC är att använda ett fönsterkit, eller fönstertätning. Med fönstertätning täpper du till den springa som skapas i den dörröppning eller fönsteröppningen genom vilken frånluftsslangen är monterad. Om du inte har fönstertätning kommer varm luft in genom öppningen, vilket leder till att AC:n behöver jobba längre för att uppnå rätt temperatur.

»Till fönsterkit

Andra smidiga men effektiva knep är att vädra utrymmet när temperaturen är något svalare utomhus, samt att hålla så mycket värme som möjligt ute med hjälp av gardiner och markiser. Vi har samlat en mängd tip som hjälper dig sänka energiförbrukningen med portabel AC i vår kunskapsbank och som samtidigt hjälper dig hålla nere kostnaderna.

Läs mer:

» Tips för billigare kyla med portabel AC

Hitta rätt lösning för din luftkonditionering, aircondition och AC 

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.